Najave II Prijevoz / Saobraćaj Videonadzorni sistemi

Prepoznavanje registarskih tablica u oblaku

Kako se umreženost i kapacitet mreže povećava tako i upotreba clouda postaje sve popularnija. Rješenja zasnovana na cloudu počela su se koristiti u svakodnevnom životu većine ljudi, od ličnih potreba kao što je e-mail do videonadzora
Izvor: a&s International
E-mail: redakcija@asadria.com

Pohranjivanje videonadzornih snimaka u oblaku omogućava nam da na njima provodimo nekoliko analitičkih operacija bez potrebe da brinemo o prostoru i dodatnoj infrastrukturi. A rješenja koja postaju sve dostupnija i interesantnija su ANPR rješenja. Zato ćemo u ovom tekstu objasniti prednosti i ograničenja cloud ANPR rješenja te njihovu primjenu u pametnim prijevoznim sistemima.

Prednosti cloud ANPR rješenja
Osnovna razlika između lokalnih i cloud ANPR rješenja je mjesto na kojem se procesira video, kaže Adrian Cseko, šef prodaje u Asura Technologiesu. Kada je u pitanju cloud procesiranje, korisnik šalje podatke u oblak pružaoca ANPR usluge, a rezultati se vraćaju u bazu podataka ili sistem. “Prema tome, prednost cloud rješenja je to što klijent ne mora kupiti server i smjestiti ga lokalno kako bi pokretao ANPR softver. Štaviše, većina takvih rješenja može se koristiti u okviru pretplatničkog modela, pri čemu se cijena ponekad prilagođava obimu procesiranja. Stoga, ako je izbjegavanje kapitalnih ulaganja cilj projekta ili naprosto nema prostora za server, cloud ANPR može predstavljati bolje rješenje. Također, s obzirom na to da se manje elemenata mora instalirati na lokaciji kompanije, ANPR rješenje se može brže implementirati ukoliko se koristi cloud opcija”, kaže Cseko.

Ključne razlike
Očigledno je da postoji nekoliko prednosti korištenja cloud ANPR rješenja. Prema Gaboru Jozsi, direktoru marketinga u Adaptive Recognitionu, one se ogledaju kroz tehnološke novitete, ali i troškove. Jozsa je naveo neke od značajnih prednosti u obje kategorije s aspekta rješenja koje nudi njegova kompanija. Kao prvo, ističe kako nisu potrebna početna ulaganja te da ovo rješenje predstavlja smanjenje troškova od 50 do 60 posto u odnosu na lokalne sisteme uz 3-4 puta bržu implementaciju i integraciju. Također, moguće je početi analizirati snimke samo sekundu nakon registracije te izgraditi vlastiti projekat na osnovu ANPR clouda u roku jednog dana, što će omogućiti i prihode za nekoliko dana. Minimalni ili nepostojeći operativni troškovi ogledaju se u obliku nadogradnje enginea, preventivnog održavanja i nadogradnje API-ja, što obavlja Adaptive Recognition, a osiguran je i SLA nivo od 99,9 posto širom svijeta, u svim regionima. Zahvaljujući mogućnosti plaćanja po korištenju, stvarna cijena servisa jednaka je njegovoj praktičnoj upotrebi.

Tehnološke prednosti
Integratori se sada konačno mogu fokusirati na funkcionalnost aplikacija umjesto na podešavanje lokalne infrastrukture i upravljanje njome. Svako može postati ANPR stručnjak. Naprosto podignite fotografije u Adaptive Recognitionov ANPR Cloud i ostalo će odraditi sam servis, koji automatski podešava engine za optičko prepoznavanje znakova s ciljem dobijanja najboljih rezultata. ANPR Cloud se može neograničeno prilagođavati. Istovremeno je robustan i stabilan, a u usporedbi s lokalnim sistemima zasnovanim na PC-ijevima i serverima, nudi praktično neograničene resurse za procesiranje. To čini tržišnu prednost pogotovo kada koristite snimke iz svih dijelova svijeta. Specifični enginei za optičko prepoznavanje znakova koji daju najbolje rezultate u samo jednom regionu sada se mogu paralelno koristiti i u ANPR Cloudu. Do sada je to zahtijevalo skupu i složenu lokalnu arhitekturu.

Kako doći do ovih prednosti?
Međutim, cloud ANPR možda nije pogodan za sve upotrebe. Prema Walteru Verbruggenu, direktoru prodaje u Avutech Computer Visionu, cloud rješenje se čini idealnim za postojeću kameru smještenu negdje na lokaciji koja šalje video u cloud ANPR servis. Ali potrebno je razmisliti o tome šta, zapravo, želimo uraditi s tim podacima? “U slučaju da pametni sistem za upravljanje sigurnošću može slati pakete fotografija u oblak, to može drastično smanjiti mrežni saobraćaj, a samim time i troškove. Prednosti oblaka u suštini se ogledaju u sljedećem: nema potrebe za lokalnim serverom koji treba održavati i podržavati, a tu je i plaćanje kroz mjesečnu pretplatu”, kaže Verbuggen.

Je li cloud ANPR rješenje pogodno za vaš biznis?
Procesiranje u oblaku je savršeno tamo gdje vremenski interval između rezultata nije od ključne važnosti, npr. pri sakupljanju saobraćajnih informacija ili detekciji vozila u projektu kontrole pristupa bez barijera. To znači da ako želite instantne rezultate ANPR očitavanja, kao što su otvaranje kapije ili podizanje rampe, rubno rješenje bi možda bilo bolja opcija. Međutim, postoji nekoliko vertikala u kojima nema takvih primjena, tako da bi za njih cloud ANPR rješenje bilo korisnije. No, prvo ćemo spomenuti koje su to najznačajnije vertikale koje bi imale koristi od cloud ANPR-a, uz napomenu da ovo nije iscrpna lista, budući da kontinuirani razvoj tehnologije omogućava sve većem broju vertikala da ga koriste.

Inteligentni transportni sistemi
ITS-ovi omogućavaju vlastima da automatiziraju proces upravljanja saobraćajem u gradu kako bi ga učinili pametnijim i efikasnijim. ANPR baš tu igra ključnu ulogu, naročito pri kontroli vožnje od prekomjerne brzine ili pridržavanja pravila općenito. Budući da ove primjene ne zahtijevaju instantno poduzimanje akcija nakon očitavanja registarske tablice, cloud infrastruktura koja minimizira ulaganje u tehnologiju u kamerama mogla bi biti idealna.

Cestarine i mostarine
Ako vaš biznis uključuje prikupljanje cestarina ili mostarina, a bez korištenja barijera, cloud ANPR rješenje bi moglo biti pogodno za vas. Razlog je to što naplata može biti aktivirana ANPR očitavanjem koje se procesira u cloudu čak i ako vozila prođu kroz naplatnu rampu. Takav sistem pomaže u izbjegavanju nepotrebnih kolona ili gomilanja vozila na naplatnim rampama i ubrzava čitav proces. Ovo može biti od pomoći i u situacijama gdje se naplaćuje taksa za vožnju u zonama sa čestim saobraćajnim gužvama.

Parkiranje i mobilne patrole
Ukoliko iznajmljujete parking, korisnici mogu plaćati mjesta za parkiranje putem novčanika koji je povezan s brojevima njihovih registarskih tablica. To može biti pogodno i za druge biznise kao što su autopraonice i automobilski servisi ili za policajce koji moraju tražiti ukradena vozila ili kriminalce koristeći brojeve registarskih tablica. U takvim situacijama sistem mora pretraživati video s više kamera, a cloud rješenje to omogućava budući da nije ograničeno na pojedinačne kamere. Ovakva primjena mogla bi biti korisna na javnim mjestima, parkinzima tržnih centara, u kampusima itd.

Personalizirano reklamiranje na vanjskim prostorima
Cloud ANPR rješenje može pomoći kompanijama u pružanju prilagođene usluge za korisnike. Sistem na osnovu očitanja registarske tablice može prepoznati kupca, što zatim automatizira i proces prilagođavanja. Odličan primjer ovakve primjene je ciljano reklamiranje na vanjskim prostorima, a na osnovu lokacije zasnovane na ANPR-u i segmentaciji vozila. To se može koristiti i za automatiziranje programa lojalnosti, pri čemu sistem nakon identificiranja kupca pruža određene specijalizirane usluge.

Prevencija bijega
Sistem za prevenciju bijega u automobilu zasnovan na cloud ANPR rješenju može pomoći u pretraživanju baze registarskih tablica kako bi se otkrilo ima li neko vozilo historiju bijegova. Kada je ovakvo rješenje smješteno u oblaku, pristup bazama podataka drugih institucija, kao što su policija i poslovne asocijacije, postaje olakšan, a takvim bazama može se pristupati u stvarnom vremenu. Kako vlade širom svijeta sve više istražuju koncept pametnih gradova, korištenje clouda postaje neizbježnije, čak i kad je integracija u pitanju. Korištenje cloud ANPR-a omogućava vlastima veću kontrolu nad institucijama kao što je policija. Naravno, postoje neke situacije u kojima cloud sistem nije praktičan, a u brojnim zemljama postoje i izazovi kao što je nedovoljno stabilna internetska veza. Ali, ukoliko se takvi problemi riješe, takvo rješenje pruža brojne prednosti.

Zašto će cloud ANPR uveliko poboljšati ITS
Zahvaljujući rastućoj popularnosti pametnih i sigurnih gradova, posljednjih godina dolazi i do naglog rasta potražnje za ITS sistemima. Prema Marketsandmarketsu, očekuje se da će vrijednost globalnog tržišta ITS-ova sa 17,9 milijardi dolara, koliko je iznosila u 2020. godini, porasti na 36,5 milijardi dolara do 2025, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 15,3 posto. Ta analitička kompanija očekuje da će nekoliko faktora poticati ovaj rast, uključujući rastuću zabrinutost vezanu za javnu sigurnost i saobraćajne gužve, zatim povoljne vladine inicijative za efikasno upravljanje saobraćajem, povećanje usvajanja ekoloških automobilskih tehnologija te razvoj pametnih gradova širom svijeta.

Pomaganje javnim servisima
Cloud rješenja su integralna za razvoj inteligentnih sistema prvenstveno zato što omogućavaju centraliziranu kontrolu koja je ključna za implementaciju u različitim situacijama. Cseko ističe da bi se cloud ANPR mogao pokazati kao dobar izbor za projekte u urbanim okruženjima ili u oblasti saobraćaja na autoputevima. “ANPR je možda i ponajbolji izbor za dobijanje podataka o vozilima koja krše ograničenja brzine ili saobraćajne propise. U nekim slučajevima snimak s kamere može se koristiti za automatsko detektovanje kršenja saobraćajnih propisa (npr. pogrešno skretanje, prolazak kroz crveno svjetlo, preticanje preko pune linije) i dobijanje broja registarske tablice vozila”, objašnjava Cseko. ANPR je također odličan alat u naplaćivanju vožnje u zonama velikih saobraćajnih gužvi te se može koristiti u statističke svrhe, kao i za automatizirano brojanje vozila.

Niži troškovi, bolje performanse
Jozsa dalje objašnjava da je cloud rješenja moguće brže i jednostavnije implementirati, što utječe na smanjenje troškova i povećanje efikasnosti. “Prebacivanjem ITS sistema u cloud, uključujući tu i primjenu u pametnim gradovima, zatim situacijama kao što su naplata putarina i smanjenje saobraćajnih gužvi, poslovi se mogu obaviti 3-4 puta brže i sa 50-60 posto manje troškova”, kaže Jozsa. Ostale prednosti uključuju maksimiziranu prilagodljivost i optimizirane operativne troškove. Tradicionalni lokalni ITS-ovi moraju se prilagoditi obimu posla, dok se ANPR Cloud fleksibilno prilagođava potrebnom poslu. Ističući ANPR engine svoje kompanije, Jozsa dodaje da pri korištenju cloud ITS-a postoji i prednost u vidu niskog stepena lažnih detekcija. Također, filtriranje podataka i fleksibilne mogućnosti procesiranja poslovnih podataka putem AI algoritama omogućavaju predviđanje i donošenje ispravnijih odluka. I konačno, bežična komunikacija (4G, a u narednim godinama i 5G) u kombinaciji s ANPR-om u oblaku nudi znatno niže troškove instaliranja.

Prednosti za velike prijevozne kompanije
Prepoznavanje registarskih tablica nije ograničeno samo na upotrebu u javnim prostorima i institucijama kao što je policija. Prijevoznim kompanijama koje imaju vlastite vozne parkove također može koristiti automatizirano prepoznavanje registarskih tablica s ciljem poboljšavanja operacija. Međutim, ni ANPR nije isplativo rješenje za sve prijevozne kompanije. Verbruggen dodaje da, kada je riječ o ITS-u, ANPR rješenje je naročito pogodno za veće transportne organizacije i distribucijske centre u kojima ANPR generalno može dovesti do brojnih poboljšanja perimetarske efikasnosti. Takve organizacije trebaju imati osigurane parkinge za kamione duž autoputeva gdje postoje i razni servisi, a sve to je lakše postići pomoću cloud rješenja. Da sumiramo, cloud ANPR rješenja su korisna za ITS-ove budući da poboljšavaju postojeće tehnološke mogućnosti. Ali tehnološka poboljšanja nisu jedina prednost. Iz perspektive kupaca, smanjenje troškova i lakša instalacija također su privlačan faktor pri implementaciji ITS sistema. I konačno, korištenje cloud ANPR-a u ITS svrhe bi donijelo korist transportnim kompanijama s velikim brojem vozila.

Izazovi i ograničenja ANPR rješenja u oblaku
Uprkos prednostima, cloud ANPR rješenja i dalje imaju određena ograničenja. Ona su uglavnom tehničke prirode, ali povremeno mogu biti i rezultat niskog budžeta. Najočiglednije ograničenje je to da analitika u oblaku ponekad nije pogodna za rješenja koja zahtijevaju brzu akciju zasnovanu na informacijama s terena. Naprimjer, rješenje koje otvara kapiju ili podiže rampu na parkiralištu nakon identificiranja korisnika putem ANPR-a mora otvoriti kapiju u roku nekoliko sekundi. Ukoliko se to ne desi, to bi moglo dovesti do nervoze kod korisnika. U takvim situacijama rubno rješenje je bolja opcija.

Internetska povezivost
Cloud rješenja, kao što im ime i govori, zahtijevaju internetsku vezu da bi radila. Zato nisu pogodna za projekte u kojima ne postoji internetska konekcija. “Detekcija događaja također predstavlja problem u slučaju cloud ANPR-a, a koji se može izbjeći ukoliko mrežni kapacitet omogućava neprekidni videostreaming nadgledanih područja. Ali, takvo nešto nije realno za očekivati u dostupnoj infrastrukturi iz ekonomskih razloga”, objašnjava Cseko. On kaže da je jedan način za rješavanje ovog problema implementacija mehanizma pretprocesiranja slika, okidači (poput induktivnih petlji) ili kamere koje uključuju neki vid mehanizma pokretanja akcija. Međutim, ovo posljednje rješenje moglo bi biti skupo zbog razlike u cijeni, u usporedbi sa standardnim IP kamerama koje imaju dovoljno kvalitetnu sliku za korištenje u ANPR-u.

Kvalitet kamera
Osnovno pravilo pri odabiru kamere za ANPR je: ukoliko ljudsko oko može raspoznati registarsku tablicu, onda će to moći i ANPR rješenje. Međutim, budući da kamere na autoputevima često moraju raditi u nepovoljnim uslovima, postoji nekoliko slučajeva u kojima ne mogu proslijediti dovoljno jasne videosnimke. “Kvalitet slike od ključne je važnosti za korištenje u svim vremenskim prilikama i uslovima osvjetljenja. Namjenska ANPR kamera će uvijek biti bolja od drugih budući da je optimizirana da pruži kvalitet slike potreban za ANPR. Ona je brža i ne zahtijeva kompresiju slike ili videa, kojom bi se smanjio kvalitet slike”, kaže Verbruggen. I mjesto na kojem su kamere smještene je važno kako bi se uspješno snimile registarske tablice. Prevelika ili premala udaljenost će rezultirati beskorisnim snimcima. Postavljanje kamera previsoko ili prenisko također bi moglo biti problematično. I konačno, kada je slika zamućena usljed kiše, magle, prašine ili drugih uslova u okruženju, ANPR rješenje će imati poteškoće u prepoznavanju tablica. No ovi problemi predstavljaju izazov za sva ANPR rješenja, nezavisno od toga jesu li smještena lokalno, u cloudu ili na rubu.

Nizak nivo prilagodljivosti
Jozsa naglašava da problemi kao što su internetska povezivost nisu ograničeni samo na ANPR, nego karakterišu svaki cloud sistem. Veće ograničenje, međutim, jesu poteškoće u omogućavanju servisa kojima su potrebne određene jedinstvene mogućnosti raspoznavanja. “Ograničeno prilagođavanje mogućnosti rješenja je problem. Ponekad su kupcu potrebni specifični enginei za optičko raspoznavanje znakova, kao i specifične mogućnosti prepoznavanja”, kaže Jozsa. I cloud i terenska ANPR rješenja imaju svoje prednosti i mane. Također, obje vrste rješenja su prilagođene različitim vertikalama, što je još jedna stvar koja otežava njihovo poređenje. Odluka o kupovini ovih rješenja trebala bi zavisiti od specifičnih potreba kupaca.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *