Videonadzorni sistemi

Nove TVT panoramske IP kamere: Jedno kućište, osam očiju

Najčešće korišteni sistem pri projektovanju i izradi zatvorenih televizijskih sistema za snimanje je onaj koji se bazira na centralnom uređaju za snimanje i određenom broju kamera po principu “jedan senzor + jedan objektiv”. Ali, koliko je to zaista efikasno?

Piše: Goran Ružić, direktor, SysTeh; E-mail: goran.ruzic@systeh.com

Postoje dva velika problema u ovom načinu dizajniranja i praksi prikupljanja video-materijala. Osnovni problem je ugao gledanja koji je ograničen. U zavisnosti od ugla snimanja sočiva, maksimalni pregled nije veći od 180 stepeni, i to uz korišćenje objektiva “riblje oko”, a najčešće je praćen određenim stepenom izobličenja slike. Drugi problem je ograničena rezolucija. Ona zavisi od  broja piksela jednog senzora, a trenutno maksimalne rezolucije su ograničene na 4K, odnosno osam miliona piksela. Ali, postoji rešenje. Panoramska serija kamera koje nudi kompanija SysTeh podržava opciju sa “ribljim okom”, ali i kameru sa više objektiva za različite potrebe i scenarije. Tako je moguće pokriti izuzetno širok ugao sa samo jednom kamerom, što umnogome pojednostavljuje instalaciju i održavanje sistema.

Osam sočiva i senzora

Nove bullet panoramske IP kamere u ponudi SysTeh-a pokrivaju ravan od 180 stepeni, a u kupolastom kućištu svih 360 stepeni. TVT IP kamera TD-6528E3 koristi osam sočiva i osam senzora od 2 Mpx, što je ekvivalentno zameni osam standardnih IP kamera. Panoramska dome TVT kamera koristi osam setova najnovijih Sony senzora Starvis IMX462, koji garantuju čistu sliku u boji u noćnim uslovima. U kameru su integrisane snažne analitičke funkcije, između ostalog i perimetarska zaštita.

Oprema za kalibraciju slike, boja i objektiva poslednje generacije koja se koristi u proizvodnji isključuje potrebu za bilo kakvim dodatnim podešavanjem objektiva prilikom montaže. U mnogim scenarijima korisnici kao rezultat očekuju šire vidno polje slike i veću jasnoću. Integrisanjem više senzora slike u jednu kameru i usvajanjem tehnologije spajanja kamera i spajanja video-zapisa može se postići široki ugao gledanja (maks. 360 stepeni) uz panoramski vizuelni efekat slike visoke definicije, što znatno unapređuje rezultat u odnosu na standardne kamere.

Dizajn i inovacije

Tradicionalni dizajn i inovativna tehnologija ove serije donosi tehničke i video performanse bez presedana. Unutar kamere se nalazi moćna hardverska platforma, koja uz NVMS (softver za upravljanjem video-zapisima) sa centralizovanim upravljanjem snimanjem i senzorom slike od 8 puta po 2 Mpx omogućava visokokvalitetan video-nadzor i zapis. Kamere su pouzdane i u najekstremnijim uslovima, a svaka panoramska kupolna kamera dolazi sa robusnim poklopcem kupole od polikarbonata koji je napravljen da veoma dugo izdrži ekstremne vremenske uslove i temperature. Kamera ne zahteva dodatno hlađenje, grejanje ili dodatno kućište i troši manje od 5 W energije. Dodatni uređaji za snimanje nisu neophodni. Panoramske kamere iz SysTeh-a su, praktično, decentralizovan sistem koji ne zahteva ni centralni računar, a N2.0 softver za upravljanje video-zapisima se može pokrenuti na Windows, MAC ili Linux platformi.

 

 

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *