Svijet

Rast tržišta upravljanja identitetima i pristupom

Prema novom istraživanju Global Market Insightsa, tržište upravljanja identitetima i pristupom (The Identity and Access Management – IAM) za pet godina će dostići vrijednost 20 milijardi dolara.

Razlozi su česti slučajevi krađe identiteta i curenja podataka, neovlašteni pristupi, brz razvoj IT infrastrukture, rast upotrebe web-aplikacija i IdaaS platformi te povoljne vladine inicijative. Tako je vlada Velike Britanije usvojila GDPR, koji je stupio na snagu u maju 2018. godine, a koji će pomoći preduzećima da unaprijede cyber sigurnost, upravljanje podacima i korisničko iskustvo.

Rješenja za upravljanje identitetom i pristupom pomažu organizacijama da zaštite svoje profile na društvenim mrežama i podatke o korisnicima. Omogućuju višefaktorsku autorizaciju i šalju obavijesti o neuspješnim pokušajima prijave iz bilo koje regije prepoznate kao čest izvor napada.

Procjenjuje se da će segment upravljanja lozinkama rasti prosječnom stopom većom od 13%. Glavni faktori su rastuća potražnja malih i srednjih preduzeća za takvim rješenjima, zahtjevi za usklađenošću s regulativama i potreba za upravljanjem rizikom. Ova su rješenja i praktična jer korisnici mogu bez IT osoblja resetirati lozinke, koje se moraju redovno mijenjati radi sigurnosti i poštivanja propisa. Time se štedi vrijeme, smanjuju troškovi i povećava sigurnost.

Primjena IAM rješenja u proizvodnji rast će, prema procjenama, više od 9% u narednih pet godina zbog većeg broja neovlaštenih ulazaka i insajderskih napada. Kompanije u prerađivačkoj industriji posluju u visokokonkurentnom okruženju s malim maržama te se suočavaju s izazovima usklađenosti s industrijskim propisima kako bi povećali efikasnost i smanjili troškove. IAM rješenja podržavaju proizvodno orijentisane firme da istovremeno smanje troškove, zaštite identitet korisnika i ograniče neovlašten pristup. Kupci, dobavljači, partneri i zaposleni zahtijevaju efikasne automatizirane procese kako bi se poboljšala produktivnost i umanjili bilo kakvi rizici insajderskog napada.

Sjeverna Amerika će nastaviti dominirati na tržištu upravljanja identitetima i pristupom s udjelom većim od 45% zbog rastuće upotrebe cloud usluga, vlastitih uređaja na poslu (BYOD)i snažne ICT infrastrukture.

Ključni igrači su: Sailpoint Technologies Holdings, Centrify, Dell, IBM, Microsoft, Forgerock, CA Technologies, Crossmatch, Gemalto, Iwelcome, Okta, Oracle, Ping Identity i Symantec.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *