Videonadzorni sistemi

Ključevi koje nećete izgubiti

U današnjem modernom društvu videonadzor i alarmni sistemi više nisu nepoznanica; štaviše, postaju neizostavni element našeg života. Nažalost, u medijima često čujemo da je neko povređen ili da je objekat opljačkan, a razlog je uglavnom isti – počinilac je mogao neometano da uđe u prostorije
Piše: Dejan Čabrilo, Sektor tehničke podrške, Antenall
E-mail: dejan@antenall.rs

Ovakve okolnosti nameću potrebu za većom sigurnošću. Iz tog razloga sve češće se može sresti integracija nekih dodatnih sistema s video-nadzorom i alarmnim sistemom.

Integracija sistema je bitna
Kontrola pristupa je jedan od dodatnih sistema koji se integriše s video-nadzorom, a neretko se i samo ovaj vid sigurnosne opreme instalira u nekim objektima budući da, za razliku od video-nadzora, daje fizičku sigurnost i zaštitu, ograničavajući pristup u prostorije. Tehnologija je u današnje vreme toliko napredovala da je i sam čovek postao ključ za dozvolu ulaska u prostor koji obezbeđuje kontrola pristupa. Postoje razni uređaji koji vam daju mogućnost da koristite otisak prsta, pa čak i vaše lice, kao jedinstveni ključ za otključavanje vrata. Ključ koji nikada nećete izgubiti i niko neće moći da zloupotrebi. Primer takvog uređaja na otisak prsta je iClcok700 biometrijski terminal za nadziranje radnog vremena i kontrolu pristupa sa TFT-LCD ekranom od 3,5 inča i kamerom od 1,3 Mpx. Interna kamera i Foto-ID omogućuju prikazivanje korisnikove fotografije i čine program za nadziranje radnog vremena preglednijim i pouzdanijim.

Detekcija lica i otiska
Jedan od uređaja s naprednijom tehnologijom je i SilkBio-101TC terminal, koji detektuje lica i otiske prstiju za nadziranje radnog vremena i kontrolu pristupa. Takođe, ima i TFT-LCD ekran od 2,8 inča, a poseduje najnoviju tehnologiju prepoznavanja otisaka prsta SilkID, što omogućava prepoznavanje otisaka iako su vlažni, suhi ili grubi. Foto ID omogućava prikaz korisnika prilikom verifikacije, a poseduje i zabranu duplog prijavljivanja. Malo jednostavniji uređaj za zaštitu koji se može instalirati i u svom stanu je L7000-S, biometrijska pametna brava koja se montira direktno na vrata. Pored kapaciteta
500 otisaka, ona može da memoriše i do 100 šifri, a tu je i mehanički mehanizam za otključavanje, automatsko zaključavanje kvakom u kontrasmeru i mehanizam za otključavanje na unutrašnjoj jedinici. U kombinaciji biometrijske pametne brave i kartičnog prekidača poznatijeg kao „energy saver“ dobijamo kompletnu kontrolu ulaska i potrošnje energije. Ovaj sistem se pokazao kao idealno rešenje za hotelske sobe i privatne apartmane.

Kontrola velikih prostora
Osim pomenutog vida kontrole ulaska u zatvoreni prostor, sve češće se javlja potreba za kontrolom pristupa javnim skupovima, sajmovima koji se organizuju u velikim halama ili privatnim prostorima za parkiranje. U ovim situacijama se zahtevaju drugačiji tipovi uređaja, koji mogu da detektuju propusnicu na većim razdaljinama (do 12 m), što vam omogućava da bez većeg zadržavanja prolazite kontrolne tačake. To dovodi do izbegavanja stvaranja gužvi ili mogućnosti ulaska na parking-prostor bez većeg zadržavanja kod rampe. U tu svrhu postoje čitači koji mogu da se implementiraju sa drugim uređajima ili su već u formi samostalnog gotovog proizvoda. UHF2-10E je jedan od takvih čitača koji ima mogućnost detekcije kartice do 12 metara i služi za implementaciju sa drugim uređajima te poseduje mogućnost rada konstantne detekcije i detekcije po komandi. Za razliku od njega, UHF-U2000-E je uređaj koji može da radi samostalno i ne mora da se integriše sa drugim uređajima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *