Kontrola pristupa

Pet univerziteta uspješno primjenjuje bežičnu kontrolu pristupa

Univerziteti su lokacije na kojim tradicionalna kontrola pristupa mora dati svoj maksimum. No, što više očekujete od nje, situacija postaje sve teža.

Imate potrebu da pratite pristup unutar cijelog kampusa i znate ko ulazi u kompjuterske sobe i učionice i izlazi iz njih. Želite da ograničite pristup konferencijskim i seminarskim salama prema terminima korištenja. Predavači trebaju pristup tokom cijelog dana a čistači i izvođači radova poslije nastave. U međuvremenu, želite da studenti budu zaštićeni 24 sata dnevno, bez narušavanja osjećaja slobode koju uživaju u kampusu.

Mehanički sistemi zaključavanja i korištenje ključeva vam to ne mogu ponuditi. Upravljanje ključevima predstavlja opterećenje za osoblje objekata. Studenti ključeve stalno gube, a proces zamjene je dugotrajan i složen. Standardno rješenje su ožičena vrata sa čitačima kartica ali ona su skupa za instalaciju i održavanje. Srećom, postoje i druga rješenja.

„Elektronske brave na baterije sa ugrađenim RFID čitačima predstavljaju isplativ način nadogradnje postojećeg sistema kontrole pristupa i uključivanja većeg broja vrata u njega“, kaže Lars Angelin, menadžer za razvoj bežičnih brava u kompaniji ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. „Naše bežične brave Aperio se mogu neprimjetno integrisati sa više od 100 različitih sigurnosnih sistema. Ne morate čak ni mijenjati svoje pametne kartice jer one odgovaraju svim tipovima vrata“.

„Budući da se ovi sistemi napajaju pomoću baterija i bez kablova, instalacija i održavanje su mnogo isplativija opcija u odnosu na tradicionalnu elektronsku zaštitu vrata“.

To u teoriji zvuči odlično, no kakva je situacija na terenu? Ovih pet univerziteta već ima pozitivna iskustva.

Univerzitet u Liverpoolu, Engleska: estetika i održivost

Kategorija izvrsnosti u pogledu održivosti zgrada prema BREEAM standardu dodijeljena je za inovativnu arhitekturu koja kombinuje estetiku sa zaštitom okoliša*. Studentski dom Vine Court posjeduje funkcije održivosti kao što su sakupljanje kišnice, solarno grijanje vode i bežične elektronske brave na baterije iz serije Aperio. Za razliku od žičane kontrole pristupa, bežične brave Aperio troše malo električne energije. Catherine Anderson sa Univerziteta u Liverpoolu smatra da je Vice Court objekat postavio “novi i atraktivan standard za sektor studentskog smještaja“.

Pravni fakultet Univerziteta u Lundu, Švedska: postepeno napuštanje 20 godina starog sistema

Pravnom fakultetu je zatrebala zamjena pristupnog sistema. To se moralo obaviti a da pri tom ne tražite od 50.000 studenata i pripadnika osoblja da vrati svoje pametne kartice radi reprogramiranja. Aperio je ovaj postupak učinio gotovo nevidljivim iz perspektive korisnika. Nije bilo potrebe ni za ponavljanjem validacije kartica na čitačima. Sve se odvijalo na praktičan način: sa bežičnim bravama Aperio, menadžeri sigurnosti mogu blokirati izgubljene kartice bez napornog obilaska svakih vrata. Sigurnosna platforma Pacom Unison rješava sve bez problema. Osoblje ustanove danas troši manje vremena na upravljanje sistemom, a više na sigurnost.

Univerzitet u Aberdeenu, Škotska: ekonomičan online sistem

U obnovljenom Student Village smještajnom kompleksu u Aberdeenu, Aperio mrežni cilindri i certificirane sigurnosne brave efikasno pokrivaju vrata koja zahtijevaju različite nivoe sigurnosti. Ušteda na troškovima počinje već u fazi ugradnje – nepostojanje ožičenja za vrata znači da ne morate angažovati skupe električare. Uštede će biti ostvarive tokom cijelog životnog ciklusa brava. Za razliku od standardne žičane kontrole pristupa koja zahtijeva kontinuirano napajanje električnom energijom, Aperio bežične brave rade na baterije. Obično ih je potrebno zamijeniti svakih nekoliko godina i to je sve što se tiče održavanja.

Univerzitet HafenCity Hamburg, Njemačka: kampus bez ključeva je prava revolucija

Partnerstvo između kompanija SIEMENS i ASSA ABLOY izrodilo je inteligentnu i transparentnu elektronsku kontrolu pristupa u novom centru u sklopu univerziteta. Aperio elektronski cilindri ograničavaju pristup medijskom centru, biblioteci, kafeteriji, konferencijskim salama, prostorijama za osoblje, laboratorijama i uredima. Zaključavanje pomoću bežičnih RFID uređaja omogućava univerzitetu da zadrži svoju otvorenost i gostoljubivost bez ugrožavanja sigurnosti osoblja i studenata.

Univerzitet u Birminghamu, Engleska: integrisano i održivo upravljanje pristupom

Za dva nova smještajna bloka u univerzitetskom kompleksu Vale Village bilo je potrebno pronaći brave koje se mogu bez problema integrisati sa postojećim sigurnosnim sistemom kampusa, uključujući softver Gallagher Command Center. Aperio brave sada štite gotovo 1800 vrata pomoću ekonomičnog rješenja koje tamošnje osoblje neće opterećivati obavezom da upravlja ključevima. Sve se kontroliše preko Gallagher interfejsa. Budući da je Aperio skalabilna tehnologija, u sistem se po potrebi lako mogu dodavati nova vrata i objekti.

Saznajte više o bežičnim i digitalnim sistemima zaključavanja Aperio i preuzmite besplatan vodič sa
https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/aperio

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *