Svijet

CD&R kupio Anixter

Anixter International, jedan od vodećih globalnih distributera mrežnih, sigurnosnih, električnih i elektroničkih proizvoda, sklopio je ugovor o prodaji kompaniji Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) za blizu 3,8 milijardi dolara. Transakcija će biti finalizirana do kraja prvog kvartala 2020. godine.
Prema odredbama ugovora, CD&R će kupiti sve preostale redovne dionice Anixtera za 81 dolar po dionici u gotovini. To je približno 13% više u odnosu na Anixterovu zaključnu cijenu određenu 29. oktobra 2019. godine.
„Vjerujemo da je ova transakcija u najboljem interesu Anixtera i naših dioničara“, rekao je Bill Galvin, predsjednik Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Anixtera, za kojeg se očekuje se da će, s ostalim članovima Anixterove uprave, nastaviti voditi kompaniju. „Nakon detaljne analize s našim nezavisnim savjetnicima, Odbor direktora jednoglasno je odobrio transakciju s kompanijom CD&R, koja ima jaku reputaciju i uspjeh u pružanju pomoći distributerima poput Anixtera da napreduju i rastu. Drago nam je i što se ovime na odgovarajući način prepoznaje vrijednost Anixterovih odnosa s kupcima, njegovih tehnologija i rješenja, finansijskog upravljanja i pozicije na globalnom tržištu. To je odličan ishod za naše zaposlenike, kupce i partnere. Vjerujemo da će Anixter ovime dobiti veću fleksibilnost da se fokusira i ubrza realizaciju naših dugoročnih strateških prioriteta.”
Nate Sleeper, partner u kompaniji CD&R, rekao je: „Anixter je izuzetno dobro pozicioniran distributer, drži vodeće pozicije na tržištu i raznovrsnošću ponude pruža veliku vrijednost korisnicima. Radujemo se što ćemo sarađivati s izvanrednim menadžerskim timom na čelu s Billom Galvinom na inicijativama za rast i jačanje poslovanja uz održavanje Anixterove prepoznatljive kulture utemeljene na operativnoj izvrsnosti, inovacijama i nepokolebljivoj predanosti zaposlenicima, kupcima i globalnim partnerima.“

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *