Softveri Vatrodojava

Honeywell: Kako tunele učiniti pouzdanim i operativnim

Cestovni, željeznički i tuneli podzemne željeznice služe kao integralan dio moderne infrastrukture koja mora neprestano ostati operativna. To podiže očekivanja od opreme, softvera i stručnog znanja te iskustva o zaštiti od požara na još viši nivo
Piše: Ligia Dîlv, odnos s kupcima i CRM specijalistkinja za Jugoistočnu Evropu, Honeywell Romania
E-mail: Ligia.Dilv@Honeywell.com

Tuneli su jedno od najzahtjevnijih okruženja za primjenu tehnologije zaštite od požara i zahtijevaju pažljivo planiranje te rigorozno testiranje prije puštanja u pogon. Oni na obilaznici oko Praga, glavnog grada Češke Republike, ključni su za lokalnu saobraćajnu infrastrukturu. Stoga je kompanija Honeywell opremila tunele svojim naprednim sistemom za detekciju požara na temelju protivpožarnog alarma s tehnologijom distribuiranih termalnih senzora (DTS). Ta je oprema idealna za pouzdan rad u vrlo zahtjevnim okolišnim uvjetima unutar tunela.

Izazov
Uprkos ulasku u projekat nakon faze planiranja, Honeywell je uspio nadmašiti inicijalnu ponudu konkurenta prijedlogom superiornog tehničkog rješenja. Nakon detaljne analize rješenje s konfiguracijom redundantne petlje odabrano je kao tehnički naprednija i sigurnija opcija.

Rješenje
Honeywell je ugradio je sofisticirani ESSER sistem za detekciju požara i protivpožarnog alarma, koji je idealan za izazovne uvjete okruženja unutar tunela. Sistem uključuje dva linearna detektora topline s DTS-om, svaki duži od 4.000 metara, u konfiguraciji redundantne petlje kako bi se garantovao pouzdan rad. Inovativan sistem protivpožarnog alarma ima sedam IQ8 upravljačkih ploča. One su povezane svjetlovodnom essernet mrežom u konfiguraciji jednog načina rada i obrađuju signale iz nekoliko stotina tačaka detektora O2T, kao i raznih komplementarnih usisnih detektora dima. Tehnologija ESSER – VARIODYN D1 PA/VA kompanije Honeywell u potpunosti je integrirana s digitalnim DOM jedinicama, povezana s namjenskom optičkom Ethernet mrežom, pa tako pruža fleksibilnost i kvalitet Honeywellovih rješenja.

Distribuirani termalni senzori (DTS)
Zbog Ramanovog efekta optički signal unutar kabela obrađuje se putem patentirane analize OTDR signala kako bi se lokalizirali izvori topline. To se postiže rezolucijom od 0,5 metara i preciznošću od 1°C pri stopi osvježavanja od 10 sekundi. U kombinaciji sa snažnim Honeywellovim softverom, DTS sistemi omogućavaju pouzdan i siguran rad uz niske operativne troškove i minimalno potrebno održavanje. Koristi DTS-a su velike. Sadrži kabele od optičkih vlakana, koji imaju jedinstvene značajke idealne za tunele kao što su: minimalan promjer (< 5 mm) i težina (< 30 g/m), brzo zagrijavanje za brzu detekciju topline i fleksibilnost za ugradnju čak i na zahtjevnim lokacijama, polumjer savijanja od 4 do 8 cm, nema aktivnih elemenata, operativan je na maksimalnoj dužini od 10 km i otporan na temperature do 1.000°C. Slična rješenja instalirana su u tunelima nekoliko evropskih zemalja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *