Obrazovanje Vatrodojava

Advanced štiti inžinjere sutrašnjice

Četiri umrežene MxPro5 protivpožarne centrale kompanije Advanced, globalnog predvodnika u oblasti protivpožarnih sistema, sada štite jedan od najprestižnijih kompleksa visokog obrazovanja u Srbiji
Piše: Jeremy Mountain, šef Odjela za odnose s javnošću, Advanced
E-mail: jmountain@advancedco.com

Projekat na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu uključivao je instaliranje protivpožarnog sistema s ciljem pouzdane zaštite života i imovine, uz istovremeno poštivanje vrijednosti i autentičnosti njegove arhitekture iz 1920-ih godina. To je značilo prevazilaženje raznih problema uzrokovanih zastarjelim metodama izgradnje, nedostupnim područjima i visokim plafonima. Zahvaljujući njihovim performansama, kvalitetu i lakoći korištenja, mreža od tri Advancedove MxPro 5 protivpožarne centrale sa četverostrukom petljom i jedne s jednostrukom petljom, uz više od 1.000 Argus detektora, odabrana je za sveobuhvatnu zaštitu te prestižne obrazovne i naučne institucije, uključujući objekte za urbani dizajn te mehanički inžinjering i elektrotehniku.

Fleksibilnost i pouzdanost
TVI, Advancedov lokalni partner u Srbiji, bio je odgovoran za projektovanje i izvedbu. Elektroinžinjer u TVI-ju Radomir Kerkez povodom ovoga je izjavio: “Fleksibilnost Advancedovih protivpožarnih centrala zbog kojih mogu da se prilagode i malim i velikim lokacijama je ono zbog čega ih iznova odabiremo. Advancedovi proizvodi čine čak i najsloženije instalacijske izazove lakim za prevazići i uvek se možemo pouzdati da će omogućiti kompletnu zaštitu.”

MxPro 5 je vodeći višeprotokolni protivpožarni sistem, koji je nedavno Factory Mutual certificirao prema EN 54 standardu. Kupcima nudi izbor između dvije serije centrala, četiri protokola za detektore i potpuno otvorenu instalacijsku mrežu, uz besplatan trening i podršku. MxPro centrale se mogu koristiti u formatu jednostruke petlje i jedne centrale ili se lako konfigurisati da rade u formatu brzih mreža s više petlji i do 200 čvorova koji pokrivaju ogromna područja. MxProova legendardna lakoća instalacije i konfiguracije, kao i podrška za širok izbor perifernih uređaja, čine ga sposobnim za prilagođavanje gotovo bilo kojoj vrsti upotrebe.

Među liderima
“Naši protivpožarni sistemi nude brojne načine prevazilaženja izazova u zaštiti historijskog nasljedstva objekta, uz istovremeno omogućavanje robusne i pouzdane zaštite od požara. Sjajno je vidjeti da je taj potencijal stavljen u funkciju na još jednoj uspešnoj i prestižnoj lokaciji”, kaže Vladimir Zrnić, Advancedov regionalni prodajni menadžer za područje južne Evrope. Inače, Advanced, koji je u vlasništvu Halma PLC-a, kompanije s Financial Timesove liste najuspješnijih firmi, ima dugu historiju zaštite nekih od najistaknutijih i najprestižnijih objekata u Evropi, uključujući kulturni centar Fondacije Stavros Niarchos u Atini, Aju Sofiju u Istanbulu i Univerzitet u Sofiji. Legendarne performanse, kvalitet i lakoća korištenja kompanijinih proizvoda razlog su za to što se Advanced koristi na lokacijama širom svijeta, od instalacija s jednom centralom do mreža koje se protežu na više lokacija. Njegovi proizvodi uključuju kompletne sisteme za detekciju požara, kontrolu gašenja vatre, vatrodojavu te sisteme za upravljanje alarmima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *