Vatrodojava Videonadzorni sistemi

AVIOTEC kamere iz Boscha

Za rizike poput zapaljivih materijala i visokih plafona Boscheve kamere za detekciju požara i dima nude brži, pametniji i pouzdaniji rad u odnosu na tradicionalne alarmne sisteme
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Protivpožarna zaštita više je od mjere predostrožnosti ili prevencije. Sistem za detekciju požara predstavlja temeljno ulaganje u najcjenjeniji resurs svake kompanije – osoblje. Bez odgovarajuće protivpožarne zaštite za zaposlenike koji rade u objektu nema ni zaštite kontinuiteta poslovanja. Čak i ako osoblje ne nastrada tokom požara, saniranje štete na objektima i mašinama košta vrijeme i novac. Pri tome se često proizvodnja potpuno obustavlja.

Jedinstveni rizici
Industrija papira i celuloze jedinstven je rizik za protivpožarnu zaštitu. Sirovine za proizvodnju papira su lako zapaljive, kao i hemikalije koje se koriste za brojne proizvodne procese. Vlažna proizvodna okruženja i jako visoki plafoni tradicionalne detektore požara u najboljem slučaju čine nepouzdanim. Zbog toga Bosch nudi videodetekciju požara za brzo prepoznavanje dima i vatre na samom izvoru, kao i za upozoravanje sigurnosnih timova prije nego što se požar uspije proširiti. “Postoji strah da jednog jutra dođete u fabriku i vidite da je pretvorena u pepeo”, kaže jedan menadžer sigurnosti u papirnoj industriji. U fabrikama papira nalaze se velike količine drvne sječke i odbačenog kartona koji, u kombinaciji s više vrsta zapaljivih hemikalija za proizvodnju celuloze, predstavljaju veliko požarno opterećenje. Mašine za papir, uz to, imaju i do 200 elektromotora s kilometrima visokonaponskih žica. Ovi uvjeti nose ogroman rizik od požara, a ako do njih i dođe, vatra se može nevjerovatno brzo proširiti.

Nažalost, fabrike i skladišta papira imaju visoke zasvođene plafone na kojima se često nalaze tradicionalni detektori požara. U slučaju požara, bukvalno mogu proći i minute dok dim ne dođe do detektora. U kombinaciji s velikim količinama vodene pare i prašine koju kreiraju mašine za proizvodnju papira, to može dovesti do situacije u kojoj tradicionalni detektori požara možda čak i neće aktivirati alarm. U toj situaciji, požar je već izvan kontrole. Uz to, vanjski skladišni prostori gotovo su u potpunosti nezaštićeni, jer je primjena tradicionalnih vatrodojavnih sistema na otvorenom gotovo nemoguća.

Nema više čekanja
Dim može lako izaći iz djelomično pokrivene konstrukcije bez aktiviranja alarma, pri čemu tradicionalni sistemi nisu čak ni dizajnirani za rad na otvorenom. Naprimjer, skladištenje bala i koluta direktno ispred pogona za proizvodnju papira poseban je rizik. Ovi materijali su lako zapaljivi, ali se ipak često čuvaju izvan zone pokrivenosti tradicionalnim protivpožarnim sistemom. Njihova neposredna blizina zgradama znači da se požar koji izbije na otvorenom može brzo proširiti po cijelom objektu, dok će vatrodojavni sistem kasniti u vremenu odziva. Sistemi s AVIOTEC kamerama koriste videodetekciju požara za brzo prepoznavanje tinjanja i manjih požara na samom izvoru. To znači da vatrodojavni sistem ne mora čekati da dim fizički dođe do senzora, čime se gubi dragocjeno vrijeme prije slanja upozorenja. Umjesto toga, AVIOTEC analizira video uživo i u stvarnom vremenu. Visoko postavljanje je, zapravo, korisno za ovaj vid provjere, čak i u vlažnim, prašnjavim ili vanjskim okruženjima. To znači da se kamere mogu podesiti tako da se fokusiraju na rizične dijelove mašina ili materijala kako bi što brže otkrile požare. Ova pouzdana opcija se dugoročno isplati, jer se ovi sistemi lako održavaju i nude bolju zaštitu od prašine.

Otkrivanje požara i dima pomoću AI algoritama
Zahvaljujući najnovijim dostignućima vještačke inteligencije, AVIOTEC kamere se sinhroniziraju s postojećim hardverom i sistemima za upravljanje videom unutar i izvan objekata. AVIOTEC koristi jedinstven pristup naprednoj alarmnoj detekciji pomoću vještačke inteligencije u kombinaciji s interno razvijenim algoritmima. Praćenje gustoće dima i analiza turbulencije, boje i kretanja pomaže u sprečavanju pojave frustrirajućih i skupih lažnih alarma. Istovremeno se, brže od tradicionalnih detektora, sigurnosne timove upozorava na stvarne prijetnje od požara. Ovi sistemi se mogu kombinirati i s infracrvenim osvjetljenjem za otkrivanje dima i plamena, bez prisustva vidljive svjetlosti. To je naročito korisno u velikim skladištima s visokim stropovima i policama i malim prolazima, kao i u djelimično natkrivenim strukturama izvan glavnih zgrada.

Slučajevi iz prakse
Jedna od najvećih svjetskih izdavačkih kuća poželjela se sama uvjeriti u mogućnosti AVIOTEC tehnologije. “Bertelsmann sarađuje s Boschem više od 35 godina, i to s dobrim razlogom”, kaže Jörg Naumann, šef vatrogasne jedinice u kompaniji Mohn Media Mohndruck, članici grupacije Bertelsmann Printing Group. Kombinirani sistem zaštite i sigurnosti u pogonu u Güterslohu u Njemačkoj korišten je u više verzija tokom posljednjih godina. Nedavno je ovaj sistem ažuriran AVIOTEC tehnologijom videodetekcije požara kako bi se zaštitila osam metara visoka skladišta u kojima se u svakom trenutku čuva oko 300 tona otpadnog papira. “Uvijek smo iznova impresionirani inovativnim rješenjima koja nam Bosch nudi”, kaže Naumann.

Jedna od najnovijih integracija izvedena je u Srednjoj Americi u pogonima kompanije Industria Cartonera Palmar. Ta je kompanija htjela nadograditi požarne i sigurnosne standarde u svojoj fabrici valovitog kartona u Machali u Ekvadoru. IncarPalm radi ambalažu za različite vrste hrane i kvarljive proizvode poput voća, morskih plodova i cvijeća. Kartonska ambalaža je ključna karika u lancu isporuke ove robe, tako da bi svaki poremećaj uzrokovan požarom mogao predstavljati ogroman rizik za kontinuirano poslovanje kompanije. Uz integraciju koja je izvedena u tri faze, Bosch je IncarPalmu pomogao u postavljanju i podešavanju sistema AVIOTEC kamera za protivpožarnu zaštitu sirovina, mašina i gotovih proizvoda, čak i u otvorenim skladištima. “Korištenjem najmodernijih tehnologija koje smanjuju potrebu za ljudskom intervencijom i olakšavaju kontrolu nad sistemom dolazi se do povrata ulaganja uz kontinuitet poslovanja i dugoročnu uštedu troškova”, kaže Patricio Román, direktor sigurnosti u IncarPalmu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *