Stambena sigurnost Vatrodojava

Protivpožarna zaštita s pet zvjezdica

Mreža Advancedovih Axis EN protivpožarnih centrala otporna na kvarove instalirana je u jednom od najnovijih i najekskluzivnijih hotela na plažama Krete.
Piše: Jeremy Mountain, šef Odjela za odnose s javnošću, Advanced
E-mail: jmountain@advancedco.com

Robinson Club, koji se nalazi u priobalnom gradu Ierapetra na Kreti, projektovan je po principu “susjedstava” hotelskih soba na površini od oko 0,6 km2. Jedinstven raspored znači da protivpožarni sistem mora omogućiti brzo i jednostavno signaliziranje potencijalnog požara hotelskim gostima i osoblju, koji se mogu nalaziti bilo gdje u 340 soba i apartmana, u restoranima, spa centrima i konferencijskim prostorijama. Odgovorni za projektovanje, komponente i instalaciju sistema za detekciju i gašenje požara te prateće opreme bili su Advancedovi partneri u Zarifopoulosu. Ta je firma postavila ukupno 14 Advancedovih Axis EN centrala za signalizaciju požara i uvezala ih u brzu mrežu otpornu na kvarove zajedno s više od 900 signalizacijskih i detekcijskih uređaja, uključujući detektore, sirene i tastere za aktiviranje alarma.

Brza mreža centrala
Govoreći o prednostima ovog vrhunskog sistema, kao i posebnoj pažnji koja je uložena u protivpožarni sistem u luksuznom hotelu, Spilios Alexopoulos, komercijalni direktor Zarifopoulosa, kaže: “Činjenica da je sistem velik zahtijevala je brzu mrežu centrala za signalizaciju požara kako bi se osigurala instantna signalizacija požara. Kao dugogodišnji partner Advanceda, znali smo da njihova rješenja nude potreban nivo performansi i pouzdanosti, zajedno s lakoćom korištenja i instalacije.”
Axis EN je usklađen s EN54 2, 4 i 13 standardom, a njegove centrale mogu se koristiti u sistemu s jednom petljom i jednom centralom ili se mogu konfigurisati za korištenje u sistemima s višestrukim petljama u brzim mrežama od 200 mrežnih tačaka, koje mogu pokrivati ogromna područja. Lakoća instalacije i konfigurisanja Advancedovih proizvoda te izbor dostupnih perifernih uređaja čine ga prilagodljivim svakoj vrsti upotrebe.

Jednostavno i pouzdano
“Na velikim lokacijama, kao što je Robinson Club u Ierapetri, od ključne važnosti je osigurati to da centrale, kada su umrežene, održavaju odgovarajući nivo performansi. Kako broj centrala i perifernih uređaja u mreži raste tako se neki sistemi mogu dramatično usporiti, čime se ugrožavaju sigurnost i pouzdanost. Advancedove mreže protivpožarnih centrala uveliko su poznate kao neke od najrobusnijih i najotpornijih u situacijama kada izbije požar. Axis EN centrale mogu se konfigurisati u vidu mreža koje sadrže do 200 centrala u standardnoj konfiguraciji ili u konfiguraciji otpornoj na kvarove, dok istovremeno sofisticirano i lako programiranje pravila rada čini implementaciju jednostavnom”, kazao je regionalni menadžer prodaje za područje Južne Evrope Vladimir Zrnić.

Inače, Robinson Club otvoren je u ljeto 2020. godine i predstavlja jednu od najvećih investicija njemačkog vlasnika, TUI grupacije, u Grčkoj. Projektovan tako da bude usklađen s prirodnim okruženjem, hotel nudi minimalističko vrhunsko iskustvo za svoje goste. Advanced, koji je u vlasništvu Halma PLC-a, kompanije sa FTSE 100 liste, pored ovoga štiti i dugi niz prestižnih i visokoprofilnih lokacija u Južnoj Evropi, od istanbulske Aja Sofije i rumunske Nacionalne biblioteke do Univerziteta u Beogradu. Halma je globalna grupacija specijalizirana za oblast tehnologija za spašavanje života i koja ima za cilj izgradnju sigurnije, čišće, zdravije budućnosti za sve ljude, svaki dan.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *