Naftna i plinska industrija Vatrodojava Vertikalna tržišta

Eccos: Sustav praćenja unutrašnje korozije cjevovoda

U naftnoj i plinskoj industriji zaštita od korozije jedan je od najvažnijih čimbenika izgradnje cjevovoda budući da trasa cjevovoda prolazi kroz različite vrste zemljišta u kojima stupanj vlažnosti tla varira. U više od 50 % slučajeva korozija je direktan uzrok kvarova, pa industrija troši nekoliko milijarda dolara godišnje na njeno sprječavanje i popravke

Piše: Anita Jerković, voditeljica marketinga, ECCOS inženjering

E-mail: anita.jerkovic@eccos.com.hr

Jedinica za online kontinuirano mjerenje korozije SKID razvijena je u suradnji s američkom tvrtkom EnhanceCo, specijaliziranom za razvoj, proizvodnju i održavanje opreme za mjerenje unutrašnje korozije. Služi stalnom nadziranju tekućina i plinova u cjevovodima u stvarnim uvjetima rada, ne ometajući pritom punjenje, protočnost ili rad cjevovoda. Ovaj se sustav koristi za ocjenjivanje postupaka za praćenje korozije i bakteriološku kontrolu, prikupljanje uzoraka bez generiranja opasnog otpada, online analizu programa tretiranja kemikalijama, prikupljanje podataka koji zadovoljavaju regulatorne zahtjeve praćenja te za procjenu rizičnosti cjevovoda i nadzor integriteta cjevovoda.

Trajni i prenosivi sustavi

Može se instalirati na novim ili postojećim kopnenim ili offshore cjevovodima, a dostupni su trajni i prenosivi sustavi te sustavi postavljeni na prikolici. Sustav se koristi sljedećim tehnikama praćenja:

  • Gubitak mase („kuponi“)
  • Mjerenje električnog otpora
  • Mjerenje linearne polarizacije
  • Sustav nadziranja sesilnih bakterija
  • Sustav praćenja pH vrijednosti
  • Mjerenje hidrogena
  • Galvanska mjerenja
  • Sustavi za uzorkovanje plinova i tekućine
  • Nadzor onečišćenja uljima
  • Sustavi lokalnog ili daljinskog prikupljanja podataka korištenjem aplikacije SCADA

Specifikacije konstrukcije

Jedinica SKID konstruirana je sukladno pravilima o tlačnoj opremi (direktiva 2014/58/EU), direktivom ATEX o opremi i zaštitnim sustavima namijenjenima uporabi u potencijalno eksplozivnim atmosferama (direktiva 2014/34/EU) te direktivama za ispunjavanje uvjeta za nošenje oznake CE, koja dokazuje da je proizvod ocijenjen i da ispunjava sve zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. Jedinica nosi identifikacijsku oznaku CE2464, čime je zadovoljen osnovni preduvjet za plasman jedinice na tržište Europske unije. Neke od direktiva EU-a za CE su: Direktiva o sigurnosti strojeva – 2006/42/EC, Direktiva o niskonaponskoj električnoj opremi – 2014/35/EU, Direktiva o elektromagnetskoj kompatibilnosti – 2014/30/EU, Direktiva o osobnoj zaštitnoj opremi – 2014/30/EU, Direktiva o mjernim instrumentima – 2004/22/EC i druge.

SCADA – sustav daljinskog praćenja 

Sustav daljinskog praćenja SCADA temeljen je na programskom paketu ICONICS Genesis64 HMI/SCADA. Paket Genesis64 temeljen je na tehnologijama OPC i OPC-UA, PLC, BACnet i .NET, HTML5 i SharePoint®. SCADA je dostupna putem internetskog pretraživača koji predstavlja interaktivno grafičko sučelje, uključujući prikaz arhiviranih mjernih veličina i alarma. Integrirana platforma ICONICS WebHMI pruža sve potrebne komponente s poslužiteljskog web servera za automatsku instalaciju na proizvoljni internetski pretraživač. Cjelokupni sustav daljinskog praćenja SCADA iz temelja je razvijen i krojen prema specifičnim potrebama korisnika. Tvrtke Eccos i EnhanceCo predstavit će ovaj jedinstveni proizvod na međunarodnom sajmu StocExpo od 20. do 22. 3. 2018. u Rotterdamu, koji okuplja najveće stručnjake iz područja naftne i plinske industrije. U Hrvatskoj se ovaj sustav uspješno primjenjuje u tvrtki Janaf, koja upravlja istoimenim međunarodnim sustavom prijevoza nafte od Luke i Terminala Omišalj do domaćih i inozemnih rafinerija u istočnoj i središnjoj Europi.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *