Svijet

Bosch nastavio uspješno poslovanje tokom krize

Bosch Grupa je u 2020. poslovnoj godini ostvarila pozitivan rezultat uprkos efektima krize izazvane korona virusom. Dobavljač tehnologije i usluga je, zapravo, ostvario bolje rezultate od inicijalno očekivanih. Prema preliminarnim rezultatima, dobit od poslovanja prije oporezivanja (EBIT) dostigla je oko 1,9 milijardi eura. To znači da procijenjena EBIT marža iznosi oko 2,5 posto ukupnog prihoda.

Nakon usklađivanja zbog troškova restrukturiranja, procijenjena dobit od poslovanja prije oporezivanja iznosi oko 3,3 milijarde eura. Ukupna prodaja Bosch Grupe iznosila je 71,6 milijardi eura, što predstavlja pad od 4,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, nakon usklađivanja kursnih razlika.

“Uprkos efektima pandemije, uspjeli smo postići vrlo pozitivan rezultat. Za to najviše možemo zahvaliti izvanrednoj posvećenosti naših zaposlenih”, rekao je dr. Volkmar Dener, predsjednik Upravnog odbora kompanije Robert Bosch. Velika raznovrsnost portfolija poslovanja i globalno prisustvo kompanije su potvrdili značaj takvog načina poslovanja, dodao je on. “Ulažući u oblasti koje su važne za razvoj kompanije, kao što su održiva mobilnost, internet stvari i vještačka inteligencija, dodatno proširujemo vodeću poziciju u oblasti inovacija.” Bosch vjeruje da će AIoT – kombinacija vještačke inteligencije (AI) i interneta stvari (IoT) – stvoriti mogućnosti razvoja na tržištima vrijednim milijarde. “Želimo postati vodeća AIoT kompanija. Na osnovu sveobuhvatnog znanja u toj oblasti i velike stručnosti u oblasti elektronike i softvera, raspolažemo s više mogućnosti od većine naših konkurenata”, rekao je Dener.

AIoT kao mogućnost za razvoj
Inovativnim AIoT rješenjima kompanija će ostvariti dodatnu prednost za kupce tako što će smanjiti troškove energije i povećati konfornost prilikom korištenja proizvoda kao i sigurnost. Povezanost pruža informacije o načinu upotrebe Bosch proizvoda. Bosch to želi iskoristiti kako bi unaprijedio njihovu upotrebu pomoću ažuriranja softvera ili kao osnovu za nove funkcije i dijapazon novih usluga. Tokom nekoliko proteklih godina Bosch je radio na razvoju tehničkih preduslova: programski paket za internet stvari (IoT suite) povezuje uređaje, senzore i protočnost, a infrastruktura clouda obrađuje podatke.

“Sljedeći korak je korištenje tehničke stručnosti kao bazu za razvoj poslovanja”, rekao je Dener. Bosch je već prodao oko deset miliona električnih ručnih alata s mogućnošću povezivanja, kućnih aparata i sistema za grijanje. Kako bi nastavila graditi poslovanje na stručnosti u oblasti vještačke inteligencije, kompanija je početkom 2017. osnovala Bosch Centar za vještačku inteligenciju, ili BCAI, što je potez koji već daje rezultate.

Početno ulaganje se isplatilo samo tri godine nakon osnivanja; doprinos BCAI rezultatima sada vredi oko 300 miliona eura. BCAI trenutno zapošljava ukupno oko 270 specijalista za vještačku inteligenciju, koji rade na više od 180 projekata u oblastima mobilnosti, proizvodnje, pametnih domova i poljoprivrede. Nova divizija Cross-Domain Computing Solutions sa blizu 17.000 saradnika će također odigrati važnu ulogu u tome da Bosch postane AIoT kompanija.

Bosch razvija AIoT aplikacije u svim poslovnim sektorima. Jedan od primjera je Aviotec, videosistem za detekciju požara koji koristi vještačku inteligenciju da detektuje dim i plamen čak i kada je jedini izvor svjetlosti infracrvena svetlost. Druga aplikacija je platforma za vizuelni pregled radnih predmeta koja koristi vještačku inteligenciju kao pomoć u otkrivanju čak i sićušnih ogrebotina na površini.

Poslovni rezultati po regijama
Bosch je osjetio utjecaj proljetnog pada prodaje u svim regijama: prihodi od prodaje u Evropi iznosili su 38 milijardi eura. U odnosu na isti period prošle godine, ovo predstavlja smanjenje od 5,7 posto ili 4,6 posto nakon usklađivanja kursnih razlika. Prodaja u Sjevernoj Americi je smanjena za 14 posto na 10,8 milijardi eura, što predstavlja pad od 12 posto nakon usklađivanja kursnih razlika. U Južnoj Americi prodaja je iznosila ukupno 1,1 milijardu eura. Ovo nominalno predstavlja smanjenje od 21 posto. Poslije usklađivanja kursnih razlika, pad iznosi samo 2,5 posto. U zemljama Azije i Pacifika ukupna prodaja je iznosila 21,7 milijardi eura, što je pad od samo 1,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Poslije usklađivanja kursnih razlika, prodaja je, zapravo, porasla za 0,5 posto. Rani oporavak tržišta i pozitivni rezultati u Kini su bili od pomoći. Prvi put u historiji kompanije prodaja u Kini premašila je prodaju u Njemačkoj.

Prema podacima od 31. decembra 2020. godine, Bosch Grupa zapošljava 394.500 saradnika širom svijeta. To pokazuje da je uprkos krizi kompanija Bosch uspjela održati broj zaposlenih na uglavnom stabilnom nivou, a do promjena je došlo pretežno u Kini i Njemačkoj.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *