Kontrola pristupa

Fleksibilnija sigurnost za belgijski izložbeni centar uz CLIQ tehnologiju za kontrolu pristupa

Veličina je važan faktor za svaki sigurnosni projekt. Što je objekat veći, veći su i prateći izazovi. Sa stotinama vrata i perimetrom dužine 3 km, centar Flanders Expo je veći od većine zgrada. U centru su tražili savremenu zamjenu za svoje mehaničko zaključavanje koje je postalo “vremenski zahtjevno i nepraktično za korisnike”, kaže Bart Serraes, menadžer operacija u grupaciji Easyfairs.

Odabir elektronske zaštite je imao smisla: ona sprečava osoblje da traći vrijeme na fizičke obilaske velike zgrade. Bežični uređaji za vrata su takođe bili važni, jer bi polaganje predviđenih 10 km kabela bilo skupo i nepraktično.

Tehnologija zaključavanja trebala je poslužiti za unutrašnja i za vanjska vrata, jer ih centar Flanders Expo ima u velikom broju. Zahtjevi u pogledu osiguranja uključivali su tehnologiju elektronskog zaključavanja koja koristi automatske brave.

Elektromehaničko zaključavanje pomoću ključa koje nudi CLIQ ponudilo je odgovor na sve ove zahtjeve: „Inteligentna CLIQ tehnologija ključeva pruža dobro poznatu sigurnost tradicionalnog zaključavanja, uz napredne funkcije elektronske kontrole pristupa“, kaže Stephan Schulz, menadžer CLIQ proizvoda u kompaniji ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA.

CLIQ nudi jedinstvenu kombinaciju napredne mehaničke i elektronske zaštite. Više elektromehaničkih cilindara i lokota s ključem maksimizira fizičku otpornost na napade. Tehnološki slojevi u CLIQ sistemima su šifrirani i jednostavni za upotrebu, u kombinaciji sa elektronskom zaštitom. Pri tom, oni nude kontrolu i praktičnost bez dodavanja novih kablova jer su svi CLIQ uređaji bežični. Napajanje za mikroelektroniku sistema zaključavanja ide preko standardne baterije unutar svakog CLIQ ključa, čiji je vijek trajanja do 10 godina.

Budući da se temelji na ključevima, CLIQ nudi jednostavnu nadogradnju mehaničke sigurnosti. „Kao kompaniji, nama je trebao fleksibilniji sistem. Zato smo izabrali CLIQ ”, dodaje Serraes.

Elektromehaničke brave ispunjavaju zahtjeve osiguranja

Programabilne elektromehaničke brave CLIQ sada štite preko 200 unutrašnjih vrata u izložbenoj dvorani, kao i više od 100 ulaza oko perimetra zgrade. Budući da se programabilni CLIQ ključevi mogu koristiti u kombinaciji sa automatskom bravom (i ne samo s njom), sigurnost vrata zadovoljava standarde koje su postavili osiguravatelji grupacije Easyfairs.

Elektronika unutar svake brave aktivira se kada se umetne CLIQ ključ na baterije, što znači da nije potrebno dodatno ožičenje vrata.

Sa prethodnim mehaničkim sistemom, “mogućnost gubitka ključeva je bila velika, a postupak izrade novih nepraktičan”, kaže Serraes. Sada je moguće programirati ključeve koji omogućavaju pristup različitim profilima korisnika koristeći intuitivni softver CLIQ Web Manager. Pomoću njega se na fleksibilan način odobrava ili uskraćuje pristup internim korisnicima i vanjskim partnerima i dobavljačima, pri čemu isto važi za poništavanje prava pristupa za svaki izgubljeni ključ, bez potrebe za promjenom brava. CLIQ je „fleksibilni sistem za određivanje prava pristupa“, kaže Serraes.

Flanders Expo je prvi objekat u vlasništvu grupacije Easyfairs u kojem je instaliran CLIQ sistem kontrole pristupa. Isto je odmah urađeno u drugom objektu. Za grupaciju Easyfairs partnerstvo sa liderom na globalnom tržištu s dugom istorijom inovacija i pružanja usluga omogućilo je nabavku sistema sa pouzdanom podrškom koji vremenom može i evoluirati.

Perimetarska i unutrašnja sigurnost sada posjeduje potrebnu fleksibilnost. CLIQ brave mogu se instalirati i integrirati sa sistemom kontrole pristupa u svakom trenutku.

Više informacija o CLIQ mehatroničkoj tehnologiji kontrole pristupa pomoću ključeva možete potražiti u besplatnom vodiču za rješenja na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/cliq

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *