Kontrola pristupa

Pristup svuda: kako bežične brave pomažu ključnim evropskim industrijama

Nadogradnja sigurnosne i pristupne tehnologije čini nas sigurnijim. “Sigurnost” je ponekad apstraktan pojam, ali kvalitetnija kontrola pristupa doista utiče na svakodnevne radne aktivnosti svakoga ko je koristi. Kako to znamo? Jednostavno, pitamo korisnike.

Širenje pokrivenosti tradicionalnim sistemima kontrole pristupa obično je skup ili zahtjevan proces, a najčešće oboje. Ako se želite riješiti mehaničkih ključeva i mnoštva problema povezanih s njihovom kontrolom, bežične brave su brži i isplativiji način za nadogradnju sistema kontrole pristupa.

„Bežične elektronske brave s ugrađenim RFID čitačima su najisplativiji način nadogradnje sistema kontrole pristupa i njegovog širenja na veći broj vrata“, kaže Lars Angelin, direktor poslovnog razvoja u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. „Pomoću bežičnih brava možete proširiti i vaš postojeći žičani sistem, što znači da ne morate skidati postojeća sigurnosna vrata i kretati od nule“.

„Kako se ove brave napajaju preko baterija i nema postavljanja kablova i složenih radova u zgradi, one su znatno jeftinija opcija za instalaciju i korištenje u odnosu na standardne sisteme elektronske sigurnosti za vrata“.

Zašto menadžeri objekata biraju bežične brave?

„Otkako smo instalirali Aperio, nismo imali slučajeva provale,“ kaže Cédric Lopez, menadžer održavanja na Univerzitetu Luminy u Francuskoj. Veliki projekt modernizacije ponudio je priliku za nadogradnju sistema sigurnosti unutar kampusa s više od 400 Aperio mrežnih uređaja za bežično zaključavanje.

Tim za upravljanje objektom kontroliše sva postojeća i nova Aperio vrata u stvarnom vremenu pomoću ARD sučelja. Koristeći isti integrisani sistem, osoblje sada može rezervisati sobe za sastanke kad god za tim postoji potreba. Studenti se više ne zadržavaju pred vratima učionica i pomoću vlastitih pristupnih kartica dolaze na nastavu prema rasporedu.

Kako proizvođači sistema kontrole pristupa integrišu bežične brave?

„Naša Aperio tehnologija izgrađena je na otvorenoj platformi, tako da se bežične brave besprijekorno integrišu sa više od 100 različitih sistema sigurnosti i upravljanja zgradama“, kaže Angelin. „Aperio brave su modularne, tako da ih možete postepeno dodavati kako biste proširili obuhvat svog sistema u skladu s budžetom. Ne morate čak ni mijenjati RFID kartice“.

U Plexalu, novom velikom centru za zajednički rad u Istočnom Londonu, akademici rade zajedno sa tehnološkim kompanijama, inovativnim startupima i kreativcima. Oko 800 poduzetnika koristi centar Plexal za osmišljavanje, kreiranje i lansiranje novih proizvoda i usluga.

Nove Aperio bežične brave u centru integrisane su sa mrežnom platformom DoorFlow kompanije NetNodes koja se koristi za upravljanje i evidenciju pristupa zgradi. „Plexal je tražio
prilagodljivo rješenje za zaključavanje za više različitih vrata, bez ožičenja. Uspjeli smo brzo i jednostavno instalirati Aperio uz minimalne smetnje“, kaže Stewart Johnson, direktor kompanije NetNodes.

Šta instalateri misle o bežičnim bravama?

Prema jednom novom izvještaju, tri četvrtine profesionalnih instalatera sigurnosnih sistema slaže se da bežične brave olakšavaju instalacije i čine ih bržim i isplativijim*. Na primjer, vi sada možete brzo i jednostavno zamijeniti staromodnu mehaničku kvaku nagrađivanom bežičnom kvakom Aperio s integrisanim RFID čitačem. Tako ćete uvesti više vrata u vaš pristupni sistem**.

“Ako sistemu u centru Plexal u budućnosti poželite dodati nova vrata, to se može izvesti lako i bez izmjene ili promjene estetike samog ambijenta”, kaže Johnson. „Osim toga, tako se minimiziraju budući troškovi instalacije i nudi isplativa i jednostavna nadogradnja sistema kontrole pristupa.“

U svim tipovima prostorija, Aperio cilindri, maske i kompletne brave mogu se instalirati na vanjska i unutrašnja vrata, u rasponu od certificiranih protupožarnih vrata do vrata sala za sastanke, laboratorija i ureda. Ta vrata mogu biti drvena, staklena ili aluminijska. Brave Aperio kompatibilne su sa svim standardnim profilima brava: evropskim, francuskim, finskim, skandinavskim i švicarskim. Integracija s vašim postojećim sistemom može se obaviti preko interneta ili bez njega. Aperio bežična tehnologija vam nudi fleksibilnost.

Koje su prednosti bežičnih brava za korisnike?

Da bi odgovorili na sigurnosne izazove, menadžeri u Centru Hospitalier Métropole Savoie (CHMS) odabrali su Aperio bežične brave koje su putem interneta integrisane sa ARD sistemom. To je bolnici omogućilo da bez pretjeranih troškova instalacije ili radova uvedu sigurnija vrata i dodatne nivoe sigurnosti, čime su obuhvaćeni i osjetljivi uredi i apoteke.

Sada osoblje više ne nosi ključeve i ne troši vrijeme na potragu za njima. Sva pojedinačna ovlaštenja pohranjena su u jednom programibilnom RFID akreditivu. „Sada imate samo jednu značku i ne morate nositi teške ključeve. To je bila ključna prednost za nas“, kaže Béatrice Dequidt, izvršna direktorica odjela za zdravstvo u CHMS-u.

„Primijenili smo interne procedure upravljanja ljudskim resursima i kreirali značke koje su automatski integrisane u operativni softver ARD-a“, dodaje Alain Gestin, arhitekt IT sistema u CHMS-u. Aperio i ARD nude i kompatibilnost akreditiva sa sistemom elektronskih iskaznica radnika u zdravstvu Francuske (CPS) radi dodatnih pogodnosti za osoblje.

Preuzmite besplatni vodič za Aperio bežične brave sa https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/aperio

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *