Kontrola pristupa

Savremena kontrola pristupa za vrata iz 16. stoljeća

Škole i lokacije od historijskog značaja sa sobom nose jedinstvene izazove u pogledu sigurnosti i kontrole pristupa. Šta uraditi u slučaju škole koja je istovremeno objekat historijske baštine visoke vrijednosti? Ovo je bio izazov s kojim su se suočili sigurnosni menadžeri u školi Colegio Diocesano Santo Domingo u španskom gradu Orihueli.

Škola Colegio Diocesano je više od obrazovne institucije. Njene historijske zgrade potiču iz 16. stoljeća i objekat su historijske baštine kao i mjesta za poduku. Tu je i muzej koji se morao zaštititi pomoću istog sistema kontrole pristupa.

Zahtjevi škole u pogledu novog sistema kontrole pristupa podrazumijevali su minimalne intervencije u najmanje dva segmenta. Zgrade škole imaju status objekata od kulturnog značaja u registru historijske baštine Španije i one nisu smjele pretrpjeti oštećenja. Uprava škole je zahtijevala i da se ometanje nastavnog procesa u školi svede na minimum. Bežična kontrola pristupa nametnula se kao najpogodnije rješenje.

Bežično rješenje za probleme iz 16. stoljeća

 SMARTair uređaji za bežičnu kontrolu pristupa sada upravljaju pristupom za 300 vrata unutar objekata škole. U pitanju je kombinacija maski za brave na baterije koje su otporne na sve vremenske uvjete, cilindara i žičanih zidnih čitača (uključujući one za liftove). Svi uređaji su povezani sa SMARTair-ovim intuitivnim softverom preko mreže koja se sastoji od 38 bežičnih komunikacijskih čvorišta.

Škola je za svoj novi pristupni sistem bez ključeva odabrala SMARTair Wireless Online platformu. Ova moćna upravljačka platforma omogućava kontrolu sigurnosti u realnom vremenu i ograničavanje pristupa lokalitetu i okolnim zonama, čak i u situacijama kada školska mreža podataka nije u funkciji. Automatizirane email poruke o incidentima šalju se sigurnosnom osoblju i tako se štite studenti, osoblje, oprema i dragocjena baština.

„Glavna prednost je jednostavnost upravljanja ključevima u realnom vremenu  s bilo kojeg mjesta i u svakom trenutku. To se izvodi pomoću online bežičnog sistema za upravljanje“, kaže IT menadžer Francisco Fernández Soriano. „Tako se jača sigurnost za djecu i osoblje jer neovlaštena lica ne mogu ući u školu.“

 SMARTair brave i čitači nude pojednostavljen način upravljanja pristupom. Učenici i osoblje nose akreditive koji su programirani tako da im omoguće pristup konkretnim dozvoljenim zonama. Softver SMARTair TS1000 olakšava izdavanje i poništavanje pristupnih akreditiva privremenim posjetiteljima kao što su roditelji.

„Pored glavnih ulaza i učionica, neprestano se nadgleda pristup privatnim prostorima poput liftova, kancelarija, prostorija za osoblje, crkve, muzeja, biblioteke i informatičkih kabineta“, dodaje on. „Zahvaljujući SMARTair uređajima koji su instalirani na više od 300 vrata, sigurnosni tim može u bilo kojem trenutku utvrditi ko je pristupio kojem prostoru i kada.“

Instalacija i integracija

 Instalacija novog školskog SMARTair sistema obavljena je uz minimalne radove. Neka vrata u školi potiču iz 16. stoljeća, tako da velike intervencije na njima nisu bile moguće. „Sistem je instaliran bez problema i bez ometanja nastave“, kaže Fernández Soriano. Budući da je SMARTair modularni sistem, on nudi i skalabilnost. Škola može proširiti ili dodatno podesiti svoj pristupni sistem kad god to poželi. Zapravo, o drugoj fazi instalacije SMARTair sistema se već razgovara.

Softver SMARTair se lako uklapa i u svakodnevne aktivnosti same škole. Škola već pet godina koristi softver za upravljanje obrazovanjem. Integracija sa SMARTair softverom bila je jednostavna: kontrolom pristupa, bibliotekom i kantinom upravlja se preko integrisanog sistema.

„SMARTair sigurnosnim timovima škole nudi odgovore koji su im potrebni“, zaključuje direktor škole, velečasni José María Fernández-Corredor.

Preuzmite besplatan vodič sa https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/smartair i saznajte kako SMARTair bežična kontrola pristupa može zaštititi vaš objekat na jednostavan način

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *