Svijet

Rast upotrebe biometrije

Marketsandmarkets je objavio da će tržište biometrijskih sistema narasti sa 36,6 milijardi dolara u 2020. na 68,6 milijardi do 2025, uz prosječnu stopu rasta od 13,4%. Glavni pokretači su sve veća upotreba biometrije u potrošačkim elektronskim uređajima, potreba za većom sigurnošću usljed prijetnje od terorističkih napada te primjena biometrijske tehnologije u automobilima, kao i utjecaj Covida-19.

Rastuća potražnja za višefaktorskom autorizacijom ukazuje na to da će ovaj podsektor ostvariti najbrži rast u predviđenom periodu, naročito u vladinom sektoru i odbrani, gdje postoji potreba za većom zaštitom osjetljivih podataka. Kombinacija više faktora identifikacije dodatni je nivo zaštite, čineći sistem efikasnijim, preciznijim i pouzdanijim. Uz to, multimodalni biometrijski sistem može smanjiti stope neuspješnih upisa. Očekuje se da će brzi razvoj biometrijskih pametnih kartica za potrebe plaćanja i identifikacije potaknuti rast segmenta višefaktorske provjere identiteta.

Hibridni sistemi nude veću zaštitu
Prema procjenama, hibridni biometrijski sistemi će rasti najvišom stopom jer nude veću sigurnost od prevara ili krivotvorenja putem višerazinske provjere autentičnosti. Osim toga, mnoge su države, poput SAD-a, Indije i Velike Britanije, usvojile multimodalne sisteme provjere identiteta (kombinacija dva ili tri biometrijska modaliteta, koristeći kontaktne ili beskontaktne sisteme) na kontrolnim tačkama na državnim granicama.

Kada je riječ o regijama, najviši rast ostvarit će Bliski Istok zbog velikih ulaganja u infrastrukturu, elektronsku industriju i ostale tehnologije, vladinih nacionalnih ID projekata te povećanog prometa putnika, ali i Afrika i Južna Amerika. Prema Marketsandmarketsovom izvještaju, najveći dobavljači biometrijskih sistema su: Thales, Safran, NEC, ASSA ABLOY i Fujitsu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *