Kontrola pristupa

Rješavanje ključnih izazova sigurnosti obrazovnog sektora

Svaka obrazovna institucija mora voditi brigu o svojim korisnicima. Time se dodatno naglašava uloga sigurnosti. Dodajte tu i vrijednu opremu i lične podatke koji se čuvaju na licu mjesta i tada ova oblast postaje jedan od najvećih izazova za škole i univerzitete. Odabir pravog rješenja za kontrolu pristupa tu igra presudnu ulogu.

Filtriranje pristupa u svaku obrazovnu instituciju i unutar nje predstavlja težak zadatak. Različite korisničke grupe imaju različite potrebe: menadžerski timovi imaju drugačije zahtjeve u odnosu na čistačice, a IT osoblje u odnosu na studente. Unutrašnji i vanjski prostori mogu zahtijevati potpuno različite nivoe sigurnosti. Posjetitelji trebaju uživati kontrolirano i organizirano kretanje kroz objekat. Osoblju je potreban pravovremeni pristup učionicama. Pristup učenika biblioteci ili IT opremi se mora nadgledati. Sve se to mora postići uz zadržavanje balansiranog nivoa otvorenosti i dobrodošlice.

Budžetiranje je trajni izazov. Iako su dobro poznata tehnologija, fizički ključevi zahtijevaju upravljanje sigurnošću, što može biti dugotrajan i radno intenzivan proces. Na primjer, administrator fizičkog ključa vrši dodatni pritisak na zaposleno osoblje kada neko izgubi ključ. Brave treba mijenjati, ključeve izrađivati i izdavati a sve to košta. Uz elektronski pristupni sistem, umjesto tradicionalne zaštite pomoću brave i ključa, dovoljno je tek nekoliko klikova u softveru za upravljanje da se otkažu i ponovo izdaju svi relevantni akreditivi, gotovo bez dodatnih troškova. Tako se štede dragocjeno vrijeme upravitelja objekata i sredstva organizacije.

Bežično zaključavanje je brzo i isplativo za instalaciju jer ne podrazumijeva invazivno bušenje. Također je jeftinije koristiti bežične sisteme u odnosu na žičane brave, jer se ovi uređaji na vratima napajaju baterijama i troše vrlo malo energije. Obrazovne institucije širom svijeta već su postigle uspjeh prelaskom sa mehaničke na bežičnu i elektronsku kontrolu pristupa, kako na planu uštede troškova, tako i u pogledu otklanjanja izazova specifičnih za njihov sektor i situaciju.

Škole: kontrola pristupa koja štedi vrijeme

Male ustanove kao što su lokalne škole nemaju budžet niti potrebu za internim stručnjacima za sigurnost. Ipak, njihovi sigurnosni izazovi jednaki su onim s kojima se suočavaju velike institucije. Tehnologija kontrole pristupa pogodna za škole mora biti intuitivna za korištenje na hardverskom i softverskom planu.

Održavanje predstavlja još jedan problem: malo je vjerovatno da interno osoblje ima sva potrebna stručna znanja, a angažiranje stručnjaka je skupo. U školi Vejle Friskole u Danskoj, na upravljanje sigurnošću na bazi fizičkih ključeva dugo vremena se trošilo “otprilike pet sati sedmično”. To tvrdi Henrik Kækel, radnik tehničke službe u školi.

Mehanički ključevi u školi Vejle Friskole zamijenjeni su sistemom za kontrolu pristupa. Oko 80 vrata i ormara osigurano je SMARTair bežičnim bravama. Otprilike 250 učenika i nastavnika nosi vlastite privjeske za ključeve programirane s individualnim dozvolama za pristup. Uređaji za zaključavanje odgovaraju različitim namjenama, tako da svi u školi otvaraju vrata i ormariće jednim privjeskom. Nema potrebe za odvojenim ključevima za ormariće.
Bežični uređaji štite urede i učionice i dovoljno su robusni da podrže veliku prometnost na glavnim ulaznim vratima. Svim komponentama se efikasno upravlja pomoću softvera SMARTair.

„Ranije je bilo teško jer smo imali velikih problema s izgubljenim ključevima“, dodaje Henrik Kækel. „Bilo je puno posla s upravljanjem ključevima“. Danas osoblje škole troši pet minuta sedmično za upravljanje pristupnim sistemom. Oni sada imaju i mogućnost proširenja sistema kontrole pristupa kad god požele još detaljniju kontrolu nad školskim zgradama. Brzi uređaji za zaključavanje SMARTair idealni su za instaliranje i predstavljaju isplativo rješenje za naknadnu ugradnju u sektoru obrazovanja.

Univerziteti: privlačenje međunarodnih studenata uz modernu sigurnost

Budući studenti pri odabiru univerziteta uzimaju u obzir i sigurnost kampusa*. To može biti posebno važno na unosnom i konkurentnom tržištu za privlačenje međunarodnih studenata. Njihovi brižni roditelji su važni donositelji odluka koje je potrebno uvjeriti u stepen sigurnosti **.

Studenti uživaju u tehnološkim rješenjima za svakodnevne probleme – uključujući sigurnost i kontrolu pristupa. U Meksiku, kampus Querétaro (ASUCQ) u sklopu Univerziteta Arkansas za otključavanje vrata koristi mobilno rješenje umjesto ključeva ili kartica-ključeva. Pametni telefon komunicira sa čitačima-bravama putem standardnih mobilnih protokola, onako kako bi to radila i pristupna kartica. Nema razlike u hardveru za zaključavanje, već samo u akreditivu.

Uz SMARTair Openow mobilni sistem, osoblje i studenti nose „virtualne„ ključeve u aplikaciji. Menadžeri kampusa mogu izmijeniti prava pristupa na svakom virtualnom ključu kad god to žele i u stvarnom vremenu, ako je potrebno. To je moguće jer ASUCQ-ov sistem radi preko interneta.

Rješenje zasnovano na pametnom telefonu savršeno je za korisničku grupu koju čine studenti jer oni lako gube akreditive. „Puno je lakše izgubiti karticu nego mobilni telefon”, kaže José Alfonso Suárez, šef operativnog ureda kampusa***. Lozinka na uređaju i ID otiska prsta dodaju još jedan nivo zaštite akreditiva. Takva savremena sigurnost funkcionira i kao marketinški alat koji signalizira posvećenost univerziteta sigurnosti studenata. Povrat ulaganja se tako ostvaruje i izvan sfere sigurnosti kampusa.

Studentski domovi: jednostavno rješenje za problem gubitka ključeva

Ključevi se lako gube. Studenti začas zagube svoje stvari. To je težak izazov za sve koji vode studentske domove.

U novom objektu u Rennesu u Francuskoj, vlasnik doma Easy Student tražio je pouzdano zaključavanje bez ključa. Traženo je da dom funkcionira efikasno, „poput hotela“ i bez opterećenja upravljanjem fizičkim ključevima. Prelazak na bežično elektronsko zaključavanje kojim se upravlja putem jednostavnog softvera štedi vrijeme u radu studentskih domova.

Easy Student je izabrao i SMARTair kontrolu pristupa****. „SMARTair ne zahtijeva nikakva tehnička znanja. Brzo sam prošao obuku i smatram da je softver jako jednostavan”, kaže Cyril Verger, izvršni direktor doma Easy Student Rennes. “Rješenje mi je stvarno pojednostavilo život.”

Ako neko izgubi akreditiv, softversko sučelje njegovo otkazivanje čini brzim i lakim. To je velika promjena u odnosu na nekadašnja vremena mehaničkih brava i organizacijskih shema za ključeve. “Izgubljeni ključ se i dalje može koristiti”, dodaje M. Verger. “Izgubljeni akreditiv se može lako otkazati.”

Svaki akreditiv za dom Easy Student programiran je za otvaranje više vrata: vrata studentskih soba, glavni ulaz i biciklistički park, u svako doba dana. Pokriven je i zajednički prostor i vešeraj u intervalu između 6.30 i 23.30.

“Naši su studenti vrlo zadovoljni rješenjem”, dodaje on. “Brzo su se navikli na njega, jer se ova vrsta kontrole pristupa nalazi u mnogim hotelima i privatnim kućama.”

Saznajte više o prednostima SMARTair bežične elektronske kontrole pristupa i preuzmite besplatni vodič za rješenja na: https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/smartair

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *