Prijevoz / Saobraćaj

Rješenje iz VIVOTEK-a: Brojanje putnika u javnom prijevozu

VIVOTEK je proteklih nekoliko godina uložio mnogo znanja i truda za razvoj rješenja koje će krajnjem korisniku donijeti višestruke koristi. Omogućilo je to optimiziranje poslovnog procesa u prijevozu putnika, tako da s informacijama koje sustav prikupi korisnici mogu vrlo jednostavno planirati i optimizirati poslovanje te uštedjeti na resursima
Piše: Đorđe Baćić, menadžer za razvoj poslovanja, VIVOTEK
E-mail: djordje.bacic@vivotek.com

Rješenje kompanije VIVOTEK koje pomaže u brojanju putnika u javnom prijevozu u velikoj mjeri se koristi u zemljama Srednje i Zapadne Europe, gdje je mreža prijevoza jako razvijena i potrebna u velikim gradovima. Ono je bazirano na 3D stereo kamerama za brojanje ljudi, koje imaju preciznost brojanja min. 98% točnosti. Koriste M12 priključak i imaju mogućnost spajanja s okolnim sustavima i primanja informacija preko inputa, čime se, primjerice, vrlo jednostavno može dobiti i status vrata. Na taj način kamere mogu brojati osobe samo kad su vrata otvorena. Napajaju se putem PoE-a (Power over Ethernet), tako da je za spajanje kamere potreban samo jedan kabel.

Minimalna instalacija
U ponudi kompanije su i mrežni preklopnici s M12 priključcima, koji preko PoE-a napajaju same kamere. S ovim načinom instalacija je vrlo jednostavna i u samom sustavu se nalazi minimalan broj uređaja. Najbolji dio sustava je router koji omogućava potpunu neovisnost o sustavima prijevoznog vozila (npr. autobusa). Zašto je to bitno? Autobusi mogu u sebi imati takozvana OBU (On Board Unit) računala, koji im daju informacije o poziciji i komuniciraju s dispečerskim centrom vezano za linije. Takva računala imaju širok spektar dužnosti koje obavljaju da bi prijevoznik osigurao točne informacije svojim korisnicima. U tome se javlja više problema budući da svaki proizvođač ima svoju inačicu OBU računala i da bi se dobile točne informacije, sa svakim bi trebalo napraviti neku vrstu integracije. Sve vrste putnih računala uglavnom koriste isti protokol, ali opet sa svakim se posebno mora napraviti integracija. I najbitnije je to što postoji i veliki broj vozila koji u sebi nemaju OBU računalo ili dodatke kao, npr., za GPS lokaciju, jer se to kod svakog autobusa vodi kao skupa dodatna oprema. Zato su u VIVOTEK-u razvili router koji komunicira sa softverom u centrali kompanije, gdje prosljeđuje bitne informacije. Preko routera softver je izravno spojen s kamerama koje broje ljude, a s obzirom na to da posjeduje i napredni GPS sustav, daje softveru trenutne lokacije autobusa. S ovakvim rješenjem postignuta je potpuna neovisnost o sustavima unutar samog vozila.

Širok spektar funkcija
Mozak cijelog rješenja je softver koji prikuplja informacije i prikazuje ih korisniku onako kako mu je najkorisnije. Softver ima jako veliki spektar funkcija, ali one najosnovnije svode se na promatranje autobusnih linija i dobivanje informacija o kašnjenju i vremenima polazaka i dolazaka s postaje. Druga stvar koja je također bitna je u koje se vrijeme vozi koliki broj putnika – koja je od linija i u koje vrijeme popunjena, a kad je prazna. Još treba istaknuti da je na ovome VIVOTEK-ovom rješenju radio veliki broj stručnjaka iz oblasti prometa i prijevoza putnika te da je kreirano prema zahtjevu prijevoznika koji su i sami sudjelovali u njegovu kreiranju.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *