Videonadzorni sistemi

18 godina DVC videonadzora

Intervju: Dean Klobučar, član Uprave Alarm automatike

Digital Video Communication je jedini regionalni brend u videonadzoru i videointerfoniji koji Alarm automatika razvija punih 18 godina. Prvi DVC sustav je prodan 13. maja 2003., a do danas je prodano više od pola milijuna DVC uređaja i opreme. O iskustvima u pozicioniranju brenda te planovima za daljnji razvoj razgovaramo s Deanom Klobučarom, članom Uprave Alarm automatike i DVC brend-menadžerom od njegova uvođenja na tržište
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Globalizacija je omogućila da se sve što u svijetu postoji može nabaviti i na regionalnom tržištu. Zašto se Alarm automatika odlučila razvijati vlastiti brend u videonadzoru?
Klobučar: Dugo smo razmišljali da li krenuti u razvoj vlastitog brenda, kakav bi on trebao biti i kako ćemo ga plasirati. U to vrijeme videonadzor je bio, takoreći, rezerviran za rizičnije objekte – skup sustav o kojem zbog visoke cijene vlasnici manjih i srednjih poslovnih objekata nisu ni razmišljali. No, bili smo uvjereni da to neće ostati tako, da će se tehnologija brzo razvijati i postati pristupačnija te da su prednosti primjene videa kao zaštitnog sustava za krajnje korisnike tako velike da će ga svi htjeti.
U smjeru razvoja vlastitog rješenja su nas na kraju pogurali naši kupci – instalateri tehničke zaštite, koji su bili spremni s nama podijeliti svoja iskustva o tome što krajnji korisnici žele i koliko su za to spremni platiti. Mnogo vremena smo proveli razgovarajući s njima, definirajući poželjne funkcije sustava i karakteristike opreme, i među gotovim rješenjima nismo našli ono koje bi zadovoljilo potrebe i platežnu moć našeg tržišta. U tom trenutku smo se okrenuli razvoju.

Važno je istaknuti da se u razvoj vlastitog brenda krenulo prije prave ekspanzije Alarm automatike na regionalno tržište, kada smo izravno poslovali samo na hrvatskom tržištu, a u susjednim zemljama smo tek krenuli u potragu za kupcima i partnerskim tvrtkama. I upravo je činjenica da u ponudi imamo DVC bio faktor prednosti u pregovorima s potencijalnim kupcima koji su ga prepoznali kao rješenje koje će naći svoje tržište. I krenulo je, tako da smo već 2006. otvorili vlastite tvrtke u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a kroz nekoliko godina i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

a&s Adria: Da li je i danas DVC namijenjen za primjenu u stambenim i manjim poslovnim objektima ili ga drugačije pozicionirate?
Klobučar: Od početka je DVC bio zamišljen kao sustav prvenstveno namijenjen za zaštitu stambenih te manjih i srednjih poslovnih objekata, gdje se i danas najviše ugrađuje. Posljednjih godina smo mnogo truda uložili u razvoj proizvoda koji omogućuju napredne analitičke funkcije, što se odrazilo na značajan rast primjene DVC-a u zahtjevnim aplikacijama kao što su banke, trgovački centri, lanci benzinskih pumpi; realizirano je više velikih projekata s više stotina kamera. DVC je ugrađen u tisuće objekata u regiji, a od zvučnijih imena tu su Crodux, Naftna industrija Srbije, Pijace Sarajevo, Pošte Crne Gore, Pevex, Douglas, Liburnia hoteli, Končar transformatori, Podravka, Dunajski kristali, zatvor u Prilepu i mnogi drugi. Najjačom serijom proizvoda Supreme obuhvatili smo mnoge napredne videoanalitičke i AI funkcije koje zadovoljavaju zahtjeve takvih kompleksnih aplikacija – prepoznavanje lica i registarskih oznaka vozila, autotracking, brojanje ljudi i vozila, prostorna analitika, mjerenje tjelesne temperature i slično. Od naprednih tehničkih karakteristika nova je Extreme Dark serija kamera, koja omogućuje snimanje u boji i u potpunom mraku.

a&s Adria: Šta sve danas čini ponudu DVC brenda?
Klobučar: Pod DVC brendom su dostupni sustavi videonadzora i videointerfonije. U videu su zastupljene dvije tehnologije – analogna HD, gdje se signal prenosi putem koaksijalnih kabela, i IP, u kojoj se signal prenosi putem računalne mreže. Kupcima je na izbor jedna od pet serija proizvoda (Speed, Special, Start, Smart, Supreme), čije su karakteristike prilagođene aplikacijama različite složenosti. Svaka od serija obuhvaća cjelovit raspon proizvoda, svega što je potrebno za uspostavu potpuno funkcionalnog sustava videonadzora, uključujući i softvere, a tu su i posebni serveri za dojavne centre. Videointerfoni su dostupni u 2easy tehnologiji, koja omogućuje da se iskoristi postojeće ožičenje, što je korisnicima i instalaterima jako važno. Tu su i mnoge napredne funkcije kao, primjerice, identifikacija putem PIN-a ili RFID kartice, integracija s videonadzorom, upravljanje rampama, nadzor putem mobitela i slično.

a&s Adria: Jeste li pokušali procijeniti tržišni udio DVC-a u regiji i kako stojite u odnosu na megabrendove u videonadzoru?
Klobučar: Dosta sam se vremena bavio analizom zastupljenosti DVC-a na tržištima na kojima poslujemo. Riječ je o deset zemalja, razlike su velike i u načelu ovise o tome kako dugo smo prisutni na nekom tržištu. Gledano u cjelini, mogu reći da je DVC danas treći brend u regiji, odmah iza megabrendova kao što su Hikvision i Dahua. Sasvim je jasno da se s megabrendovima nije lako nositi, njihovi razvojni, prodajni i marketinški kapaciteti su daleko veći, to je odnos Davida i Golijata. Ali polazi nam za rukom zbog dva jednostavna principa: kupcima se za manje novca treba ponuditi rješenja iste kvalitete i uređaji istih karakteristika, odnosno za isti novac im se trebaju ponuditi rješenja veće kvalitete i uređaji boljih karakteristika. Imamo veliku bazu kupaca i s njima kontinuirano razgovaramo o tome, potičemo ih da usporede ponuđeno. Istovremeno gradimo povjerenje kupaca u naše znanje, pružamo svu potrebnu tehničku podršku te vodimo rabatnu politiku koja im ostavlja prostor za upravljanje cijenom prema krajnjem korisniku. Imamo odličan i provjeren proizvod po fer cijeni, pa nije slučajno da je treći brend u regiji.

Nova web-stranica brenda
Povodom 18 godina DVC brenda bit će podignuta nova web-stranica dvc.video, na kojoj će i instalateri i krajnji korisnici moći pronaći aktualni online katalog opreme i uređaja u ponudi, kao i sve relevantne informacije o dostupnim tehnologijama i njihovoj primjeni, loyalty programu, FAQ rubriku i blog.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *