Kontrola pristupa

Brži i jeftiniji prelazak na mobilnu kontrolu pristupa nego ikada ranije

Pametni telefoni mijenjaju kontrolu pristupa i upravljanje sigurnošću na svim nivoima, od globalnih korporacija do malih kompanija. Prelazak na mobilnu kontrolu pristupa, ipak, može se učiniti zahtjevnim pothvatom. Mogu se javiti pitanja o cijeni, praktičnosti i potencijalnoj potrebi za novim hardverom za vrata. Ipak, prelazak na mobilne uređaje zapravo je puno jednostavniji i brži nego što mnogi misle, navodi se u jednom novom vodiču o ovoj temi.

Podaci iz nedavnog Izvještaja o bežičnoj kontroli pristupa u 2021. godini* upućuju na zaključak da je gotovo dvije trećine organizacija već usvojilo mobilnu kontrolu pristupa ili planira to učiniti u roku od dvije godine. Industrijski analitičari iz kompanije Omdia procjenjuju da je broj preuzimanja akreditiva za mobilne uređaje porastao za 220% samo u periodu između 2018. i 2019.**.

U Izvještaju se navodi da su glavne prednosti mobilne kontrole pristupa njena praktičnost, troškovi i sigurnost. Sve tri prednosti odnose se na organizacije svih veličina.

Prednosti mobilne kontrole za preduzeća svih veličina
Jasno je kakvu pogodnost za korisnike predstavlja zamjena plastičnih kartica sigurnim „mobilnim ključevima“ na telefonu. Identične pogodnosti već su donijele praksu preferiranja mobilne tehnologije u bankarstvu, rezervacijama putovanja, isporuci hrane i mnogim drugim oblastima.

Iz poslovne perspektive, dodatnu fleksibilnost za upravitelje objekata predstavlja opcija da iskoriste pametne uređaj za izdavanje, izmjenu ili poništavanje mobilnih ključeva za svoje zaposlenike. Ova mogućnost oslobađa zaštitarsko osoblje od vezanosti za stolove i namjenske administratorske računare. IBM procjenjuje da će 1,87 milijardi ljudi postati mobilni radnici do 2022. godine, što znači da obrasci rada postaju fluidni*** i da sposobnost efikasnog obavljanja posla s bilo kojeg mjesta postaje bitna. Upravljanje pristupom putem pametnog telefona to može i ponuditi.

Drugo, mobilni akreditivi su jednostavniji i brži za administriranje od kartica, što donosi značajnu uštedu troškova. Primjenom mobilnih ključeva na telefonima zaposlenika otklanja se potreba za kupnjom plastičnih kartica ili plaćanjem njihove izrade. Svaki izgubljeni plastični akreditiv mora se zamijeniti dok otkazivanje i ponovno izdavanje akreditiva za mobilne uređaje nema ograničenja. Mobilna kontrola pristupa takođe omogućava preduzeću da smanji upotrebu plastike koja se ne može reciklirati.

Treće, sigurnost mobilnih akreditiva unapređuje tradicionalnu kontrolu pristupa zasnovanu na karticama. Više od 17% ispitanika u jednom istraživanju priznalo je da je izgubilo RFID karticu ili privjesak u prethodnih 12 mjeseci ****. Takve situacije narušavaju sigurnost zgrada. Koliko brzo zaposlenik može primijetiti da je izgubio plastičnu karticu? Iako to nije tretirano u anketi, jasno je da bi svi brže primijetili gubitak telefona.

Menadžeri sigurnosti mogu brzo reagirati ako su akreditivi mobilni. Dozvole za pristup mogu se otkazati ili izmijeniti bežičnim putem, bez potrebe za sistemima za ažuriranje. Sve se trenutno odvija unutar aplikacije za akreditive.

Čak i ako se gubitak telefona ne otkrije odmah, gotovo svaki uređaj sada ima ugrađenu sigurnosnu zaštitu: biometrija, zaključavanje zaslona pomoću otiska prsta ili prepoznavanja lica spriječit će svakog lopova da koristi mobilne ključeve na telefonu.

Zablude o mobilnom pristupu
Ali šta je sa izazovima zamjene standardne elektronske kontrole pristupa mobilnom tehnologijom? To se posebno odnosi na preduzeća koja možda nemaju velike ili specijalizirane interne sigurnosne timove. Zapravo, ako kompanije odaberu pravo rješenje, izazovi prelaska na mobilne ključeve i upravljanje pristupom daleko su manji nego što ih mnogi zamišljaju.

U mnogim slučajevima neće doći do ometanja korištenja postojećih vrata ili pratećeg hardvera, niti do potrebe za bušenjem oko njih. Neke elektronske brave na vratima kompatibilne su sa RFID tehnologijom i mobilnim podacima. Isti čitač može se koristiti paralelno sa standardnim plastičnim karticama i pametnim telefonima. Korisničko iskustvo u interakciji s vratima je identično: samo dodirnite ili primaknite telefon čitaču da biste otključali vrata.

Na većini lokacija zaposlenici mogu koristiti vlastite telefone. Sistem koji nudi pristup putem sigurne iOS ili Android aplikacije ne predstavlja prepreku realizaciji politike donošenja vlastitih uređaja na posao (BYOD). U procjeni nedavnog izvještaja o bežičnoj kontroli pristupa u 2021., „prelazak na mobilni uređaj ne mora rezultirati velikim promjenama na postojećim sistemima brava i čitača.“

Odabir adekvatne mobilne kontrole pristupa
Uz odgovarajući mobilni sistem kontrole pristupa i tehnologiju, preduzeća štede na troškovima koji su uključeni u zamjenu izgubljenih ili oštećenih akreditiva. Osoblje štedi vrijeme koje se ranije gubilo na fizičku primopredaju akreditiva, pri čemu su se davale nove ili zamjenske plastične kartice.

Mobilni pristup zasnovan na sigurnoj aplikaciji pojednostavljuje proces upravljanja sistemom. Ažuriranje, poništavanje ili dodavanje novih prava pristupa odvija se trenutno i bežično. Mnogi sistemi zasnovani na aplikacijama nude mogućnost pohrane ključeva za više lokacija u jednom sigurnom okruženju. Korisnici ključeva mogu odlaziti na više lokacija bez fizičkog kontakta.

„Rješenje za mobilni pristup Openow za SMARTair, na primjer, omogućava menadžerima sigurnosti i korisnicima objekata da upravljaju svim svojim mobilnim ključevima preko jedne aplikacije“, kaže Mikel Gaztañaga, direktor prodaje za SMARTair u kompaniji ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. „Mnoga preduzeća su već pošla jednostavnim putem nadogradnje u vidu mobilnog pristupa. Bežične brave SMARTair ugrađuju se u zgrade i preduzeća širom svijeta. Ovaj sistem prelazak na mobilnu kontrolu čini jednostavnom i ekonomičnom. Postojećim SMARTair sistemima nije potreban ni novi hardver za nadogradnju“.

Za korisnike su prednosti jasne. Uređaj u njihovom džepu obavlja posao jedne ili više plastičnih kartica. Ako koriste telefon, oni sa sobom već nose i ključeve koji su sigurni, praktični i gotovo besplatni za korištenje.

Preuzmite besplatni vodič za prelazak na mobilnu tehnologiju kontrole pristupa sa http://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/smartair-moving-to-mobile

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *