Kamere su u centru pažnje predstojeće ere Interneta stvari (IoT) koja se uvelike oslanja na širenje 5G tehnologije, no jesmo li adekvatno pripremljeni za ovu tranziciju? Koncept sigurnih gradova kakav promovira kompanija Milestone nudi odgovore na ključno sigurnosno pitanje moderne ere: kako izbalansirati sigurnost s potencijalom 5G tehnologije, bez kompromisa u oba segmenta?

Koje su „stvari“ u Internetu stvari?
Telekom operatori utrkuju se u izgradnji 5G infrastrukture odnosno bežične tehnologije koja se sada koristi širom svijeta i to je, smatraju mnogi, uvod u novu industrijsku revoluciju.

Nakon 5G-a, i Internet stvari (IoT) će doći „na svoje“, uz prognoze o jednako velikom utjecaju ove tehnologije na svakodnevni život kakav su svojevremeno imali prvi pametni telefoni. 5G postavlja nove standarde za brzinu i propusnost i ide puno dalje od pukog skidanja filma za nekoliko sekundi na telefonu.

“Stvari” u Internetu stvari obuhvatit će najširi spektar tehnologija, od autonomnih automobila, nosivih senzora za praćenje zdravstvenih parametara, naočala s proširenom stvarnošću i umreženih kućanskih aparata. Veći kapacitet 5G-a i smanjena latencija omogućit će ljudima da odgovore na tehnološke i poslovne izazove na nove i daleko učinkovitije načine.

Kako otkloniti nove rizike?
Neosporno je da s ovim tehnologijama u paketu dolaze i novi rizici koji se u prvom redu tiču cyber sigurnosti i privatnosti podataka. To su rizici koje državna tijela, poslovni subjekti i pojedinci moraju shvatiti krajnje ozbiljno, ako se u 5G eru želi ući bez strahova iz prošlosti.

Kompanije kao što je Milestone nude sistemske konfiguracije i trajno održavanje kao proaktivni pristup upravljanju rizicima u domeni cyber sigurnosti. Zahvaljujući ovakvom i sličnim pristupima, od 5G infrastrukture se očekuje da društvu ponudi napredak koji će nadmašiti rizike i dileme, kao i potencijalne nedostatke.

Zajedničkom implementacijom 5G-a i IoT-a sigurni gradovi trebaju osjetiti napredak u transportu, maloprodaji, zdravstvu i mnogim drugim sektorima. Pouzdana komunikacija uz minimalnu latenciju (URLLC) poslužit će, na primjer, za terapije koje koriste proširenu stvarnost, pa čak i za izvođenje hirurških operacija na daljinu.

Svojevrsna „proba“ ove tehnološke transformacije je i aktuelna pandemijska kriza. Tehnologije kakvi su sistemi upravljanja videom (VMS) našle su svoju primjenu u bolnicama koje su počele intenzivnije koristiti video za obavljanje konsultacija s pacijentima i bolju kontrolu njihove njege, a sve bez nepotrebnog (i rizičnog) fizičkog kontakta. Zapravo, video i VMS su omogućili pacijentima i liječnicima da prođu i po nekoliko pregleda i konsultacija dnevno, što će se sigurno nastaviti i u vremenu nakon pandemije.

Kako pretvoriti kamere u nešto što nije samo mehaničko oko?
Više od 50 posto ljudskog mozga posvećeno je obradi vizualnih informacija. Zato se većina podataka koja je potrebna vještačkoj inteligenciji za automatizaciju procesa oslanja na sposobnost računara da „prevode“ vizualne podatke u korisne uvide.

To dolazimo do ključne hardverske komponente ove tehnološke tranzicije – kamera, uz jednako važnu ulogu softvera za upravljanje videom koji one generiraju. Uz odgovarajuće analitičke alate, poput onih iz proizvodnog portfolija kompanije Milestone, kamere neće samo nadgledati, već i olakšati automatizaciju mnogih složenih procesa npr. proizvodnje.

Zato ne smijemo zaboraviti važnu stvar: vještačka inteligencija i 5G danas možda jesu u centru pažnje očekivanja od video tehnologije, ali bez ljudske inteligencije i softverskih alata za iskorištavanje videa ne može biti ni tog ključnog prvog koraka na tehnološkom putu od stotinu milja.

Sigurni VMS kao ravnoteža između potencijala i odgovornosti
Milestone Systems je globalni lider u segmentu softveru za upravljanje videom. Ako danas stojimo na ulazu u eru Interneta stvari nakon koje više ništa neće biti isto, za prvi korak je potrebna i adekvatna sigurnosna ali i praktična oprema za iskorištavanje punog potencijala 5G i IoT tehnologija. Tu nam u prvom redu treba pouzdan softver za upravljanje i obradu ogromnih količina vizualnih podataka koji će se prikupljati u godinama pred nama.

Odgovornost za ublažavanje rizika po cyber sigurnost i privatnost u eri pred nama je kolektivna i zato u kompaniji Milestone u saradnji s korisnicima žele ponuditi sigurno i odgovorno korištenje video tehnologije. Milestone je zajedno s ostalim industrijskim partnerima 2017. potpisao Pismo iz Kopenhagena u kojem je preuzeta obaveza da će prilikom dizajniranja i primjene tehnologije, poput one koja će biti osnova IoT sistema budućnosti, u centru pažnje biti isključivo korisnik.

Isto tako, Milestone je jedinstveni poslovni subjekt po tome da je u namjenu svoje VMS platforme ugradio načela UN-ove Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Prema važećim ugovorima sa svojim korisnicima, ova kompanija se obavezala da će licenca biti oduzeta svakome ko bude zloupotrebljavao njenu VMS tehnologiju. Na taj način je „pokrivena“ oblast cyber sigurnosti, dok je privatnost zaštićena pribavljanjem Evropskog certifikata za proizvode koji su kompatibilni s GDPR Direktivom o zaštiti podataka. Na kraju, kompanija se obavezala i da će najmanje tri puta godišnje ažurirati svoje platforme u skladu s tada prevlađujućim sigurnosnim trendovima.

O ovoj temi i drugim aspektima funkcioniranja sigurnih gradova odgovore ćete najlakše pronaći u e-knjizi kompanije Milestone koju možete besplatno preuzeti sa https://pardot.milestonesys.com/safe-city-ebook-sr

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *