Obrazovanje Sistemi za kontrolu pristupa Zdravstvo

Novo iz kompanije Uniview: Rješenje za praćenje povišene temperature

Pojavom koronavirusa globalna ekonomija doživjela je težak udarac. Nastavak rada i proizvodnje te povratak u škole danas su ozbiljni izazovi na putu ka ekonomskom oporavku. Povišena tjelesna temperatura jedan je od simptoma upale pluća i zato je tokom epidemije važno efikasno pratiti i kontrolisati kretanje ljudi u područjima s najvećim brojem slučajeva
Piše: Janet Li, Zhejiang Uniview Technologies
E-mail: lichengjie@uniview.com

Kako bi pomogao organizacijama da odgovore na aktuelnu epidemiološku situaciju, Uniview je nedavno predstavio proizvode i rješenja za detekciju povišene tjelesne temperature. Ona omogućuju brzi preliminarni pregled temperature površine kože bez kontakta, kao i bolju zaštitu od širenja infekcije.

Optičko i termalno
Novo Uniview termografsko rješenje za otkrivanje povišene temperature sastoji se od optičke i termalne bispektralne kamere, kalibratora, mrežnog videosnimača s vještačkom inteligencijom i stativa. Riječ je o all-in-one rješenju koje se lako instalira i dostupno je za brzo i privremeno postavljanje. Bispektralna kamera koristi 1/8-inčni optički senzor od 4 MPx, termalni detektor s 384×288 rezolucijom za izradu jasne slike i mjerenje temperaturnih razlika kod osoba koje uđu u vidno polje uređaja. Osim toga, u kameru su ugrađeni mikrofon i zvučnik, kao i bljeskalica crvene i plave boje, koja može lako upozoriti osoblje na mjestu događaja kada se prepoznaju konkretni slučajevi. Ovo rješenje koristi crno tijelo za lakšu kalibraciju mjerenja temperature i to ga čini znatno preciznijim i stabilnijim, posebno u slabije kontrolisanim okruženjima. Kao podrška mrežni videosnimač s vještačkom inteligencijom omogućit će dvjema bispektralnim kamerama da istovremeno ostvaruju pristup i obavljaju snimanje. Isti uređaj nudi i intuitivan interfejs za vizuelni prikaz statusa temperature, nošenja maske, povišene vrijednosti temperature, odustva maske na licu, ukupnog broja osoba itd.

Široka primjena
Tehnologija vještačke inteligencije u ovom pametnom rješenju omogućava termalnim kamerama da prate isključivo temperaturu površine ljudske kože na osnovu obavljene detekcije lica, čime filtrira lažne alarme koje mogu izazvati drugi izvori topline. Naprednom kombinacijom hardvera i vrhunskih performansi prikaza slike i softvera termalno rješenje kompanije Uniview za praćenje povišene temperature može vršiti mjerenja uz ne više od ±0,3℃ odstupanja (u kombinaciji s crnim tijelom) u preporučenom dometu od 3 do 6 metara. Rješenje se može primjenjivati na više lokacija kao što su škole, bolnice, poslovne zgrade, transportna čvorišta itd.

Specifikacije
• Micro SD do 256 GB
• Dva izlazna i ulazna alarma, audio ulaz i izlaz
• Standard zaštite IP66

Termalna kamera
• Nizovi fokalne ravnine od nehlađenog vanadij-oksida
• Rezolucija 384×288, maksimalno 25 fps
• Fiksni objektiv 9,6 mm

Ugrađeni zvučnik
Ugrađeni mikrofon
Ugrađena IC rasvjeta, crvena i plava svjetla za upozoravanje

Optička kamera
• 1/1,8″, 4 MPx, maksimalno 60 fps
• 120 dB WDR
• 6 mm @F1.6 fiksni objektiv
• Minimalna boja: 0,001 lux

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *