Svijet

SALTO postigao karbonsku neutralnost

SALTO Systems je postigao karbonsku neutralnost zahvaljujući učešću u dva inovativna projekta s trostrukim učinkom na privredu, društvo i prirodu kako bi ostvario cilj da njegovo poslovanje ne utječe na klimu.

Kako bi ubrzao dekarbonizaciju i doprinio smanjenju emisija štetnih gasova, što je kao cilj postavljeno Pariskim sporazumom i ciljevima održivog razvoja UN-a, SALTO učestvuje u projektima oporavka okoliša kroz pošumljavanje.

Ukupno je 1.721 tona CO2 proizvedenog 2020. (359 tona u sjedištu u Oiartzunu, Gipuzkoa u Španiji i 1.362 u svjetskoj mreži ureda kompanije) nadoknađena u 2021. kroz dva projekta: očuvanje šuma rijeke Chinchiná u Kolumbiji, odnosno pošumljavanje i zaštitu hidrografskih bazena u Andima, te projekat “Apadrina un Olivo” (Sponzorišite sadnju maslinovog drveta) u Teruelu u Španiji, koja se bori za oporavak maslinjaka.

Zahvaljujući ovim projektima i drugim strategijama za dekarbonizaciju SALTO-ovih aktivnosti, zajedno s posvećenošću okolišu i brigom o prirodi, SALTO tvrdi da je uspio postići karbonsku neutralnost u svim svojim fabrikama i uredima u više od 40 zemalja.

Ovo postignuće može se pokazati u brojkama: npr. 100% električne energije koja se koristi u SALTO-ovoj fabrici dolazi iz obnovljivih izvora, pri čemu se 25% dobija od energije sunca. SALTO je u svojoj fabrici postavio 640 solarnih panela, prvu veliku solarnu instalaciju u svojoj globalnoj mreži. Osim toga, usvojene su brojne inicijative za energijsku efikasnost pomoću kojih su kroz uštedu energije smanjene emisije ugljika, odnosno 198 tona CO2 godišnje.

Osim toga, SALTO je smanjio upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu u svojim ambalažama, uredima, radnim kafićima i marketinškim materijalima i zamijenio ih održivijim alternativama, kao što su biorazgradivi proizvodi napravljeni od papira s FSC certifikatom, celuloze i drveta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *