Svijet

Bujanje usluga za pametne domove

Tržište pametnih domova će, prema procjenama Marketsandmarketsa, udvostručiti vrijednost do 2024. godine sa 76,6 milijardi dolara na 151 milijardu, uz prosječnu stopu rasta od 12 posto.

“Mnogo je novih firmi na tržištu pametnih domova, ne samo tradicionalnih ponuđača sigurnosnih rješenja”, kazala je Aurélie Boyer, menadžerica za ZeroWire i sigurnosne uređaje u kompaniji UTC Fire & Security.

Mnogo je faktora rasta: veći broj korisnika interneta i pametnih uređaja, rast primanja u zemljama u razvoju, potreba za nadzorom stambenih prostora s udaljenih lokacija, rastuća potreba za rješenjima koja štede energiju i imaju niske emisije ugljika, ali i veliki broj proizvođača koji proširuju portfolio pametnih kućnih proizvoda.

Video i dalje ključni
Aurélie Boyer kaže: „U segmentu pametnih domova je mnogo novih firmi, ne samo tradicionalnih pružalaca usluga sigurnosti već i igrača poput Googlea, ali te kompanije obično prvo predstave rješenje za pametni dom, a nakon toga brinu o sigurnosti. Mi ćemo prvo prodrijeti na tržište sa sigurnim rješenjem, a zatim ga integrisati s funkcionalnostima pametnog doma.“

Ona vjeruje da je videonadzorna tehnologija najvažnija za integraciju pametnih domova. “Iako je u fokusu energijska efikasnost i integracija s pametnim termostatima, mislim da će broj jedan u integraciji pametnih domova biti videonadzor”, kaže Boyer.

Marketsandmarkets ističe da su proaktivni softver i usluge dva dijela tržišta pametnih domova koja će rasti brže od tržišta u cjelini. Za mnoge kompanije u industriji sigurnosti usluge pametnih domova moguće su tržište u budućnosti. Kućna dostava, poput namirnica, primjer je usluge koja se može obaviti prisustva domaćina kod kuće, ali mora postojati rješenje za kontrolu ulaska kroz vrata.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *