Svijet

Tržište multispektralnih kamera očekuje znatan rast

Vrijednost tržišta multispektralnih kamera procjenjuje se na 1,4 milijarde dolara. No, prema novom izvještaju istraživačke kompanije Marketsandmarkets, očekuje se da će do 2028. godine dosegnuti vrijednost od 2,2 milijarde dolara, uz godišnju stopu rasta od 9,0%.

Analitičari su prepoznali faktore koji potiču rast ovog tržišta: rastuća potražnja za multispektralnim kamerama u različitim područjima primjene kao što su vojna i odbrambena industrija, nadzor i sigurnost, avijacija, medicinska dijagnostika, daljinsko osmatranje, nadzor okoliša i drugi. Multispektralne kamere se koriste za prikupljanje informacija iz vidljivog, infracrvenog, SWIR, MWIR i LWIR dijelova elektromagnetskog spektra i široko se koriste u ciljanju i praćenju, nadzoru i izviđanju, slikovnim sistemima i inteligenciji.

Mogu snimati slike na različitim talasnim dužinama, omogućavajući detaljnije analize i bolje donošenje poslovnih odluka. Također se sve više traže i u segmentu bespilotnih letjelica zbog njihove sposobnosti snimanja slika na različitim spektralnim pojasevima, što omogućuje preciznije i detaljnije prikupljanje podataka.

Predviđa se da će tržište predvoditi multispektralne kamere s infracrvenom svjetlosti (NIR). One su namijenjene za snimanje slika u spektralnom području od 700 do 2500 nm, što je izvan raspona ljudskog oka, omogućavajući im otkrivanje stvari i materijala koji su nevidljivi golom oku. Jedan od ključnih faktora koji potiču potražnju za NIR multispektralnim kamerama je njihova sve veća upotreba u preciznoj poljoprivredi.

Najviši rast tržišta multispektralnih kamera očekuje se u Azijsko-pacifičkoj regiji, a među najjačim tržišnim igračima u izvještaju se spominju: Teledyne FLIR, Leonardo, Collins Aerospace, Hensoldt, JAI, Tetracam, Telops, DJI, Paras Aerospace, Cubert, HGH Group, Ocean Insight, Spectral Devices, Silios Technology, Unispectral i Opgal Optronics Industries.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *