Svijet

Preminuo nobelovac koji je izmislio litij-jonsku bateriju

John B. Goodenough, naučnik koji je dobio Nobelovu nagradu za hemiju 2019. godine zbog ključne uloge u razvoju revolucionarnog litij-jonskog akumulatora, preminuo je 23. juna u Austinu u Texasu u 100. godini života.

Ovaj američki fizičar i elektroinžinjer njemačkog porijekla ostat će zapamćen po pionirskom radu na razvoju litij-jonskih baterija, jer su njegova istraživanja omogućila značajna poboljšanja u njihovoj dugotrajnosti i gustoći energije, čineći ih izuzetno važnim i širokokorištenim izvorom napajanja.

Do objave njegovog izbora kao Nobelovog laureata dr. Goodenough je bio relativno nepoznat izvan naučnih i akademskih te komercijalnih krugova koji su preuzeli i iskoristili njegov rad. Svoj najznačajniji laboratorijski napredak ostvario je 1980. godine na Univerzitetu u Oxfordu, gdje je napravio punjivu bateriju veličine tablete, koja će kasnije naseliti planetu pametnim telefonima, prijenosnim računarima i tabletima, snimačima, kamerama i drugim sigurnosnim i medicinskim uređajima za spašavanje života, te čistim i tišim električnim vozilima.

Zanimljivo je i to da dr. Goodenough nije primao nikakve naknade za svoj rad na bateriji. Živio je skromno od plate naučnika i profesora na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) te Univerzitetu u Oxfordu i Texasu tokom šest decenija. U MIT-ovoj Lincoln laboratoriji 1950-ih i 1960-ih godina bio je i član timova koji su pomogli postaviti temelje za razvoj RAM memorije u računarima.

Posljednjih godina života izumitelj litij-jonskih baterija došao je do novog važnog otkrića – tzv. staklenih baterija, koje znatno mogu poboljšati problem skladištenja električne energije. Njihova komercijalizacija očekuje se u narednim godinama.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *