Kontrola pristupa

Novi izvještaj o tržištu analizira razvoj bežične kontrole pristupa i njene prednosti za menadžere sigurnosti

Umrežavanje i praktičnost su ključne teme u najnovijem izdanju dvogodišnjeg izvještaja o bežičnoj kontroli pristupa.

 Koristeći podatke iz nove ankete sa 400 stručnjaka za sigurnost, upravljanje objektima i informacijske tehnologije, Izvještaj o kontroli bežičnog pristupa u 2023. navodi iskustva korisnika i trendove koji će oblikovati ovo tržište u narednim godinama. Izvještaj je objavio IFSEC Insider i uključuje stručne uvide analitičara kompanije Omdia i stručnjaka za digitalni pristup iz ASSA ABLOY Opening Solutions.

„Zadovoljstvo nam je još jednom ponuditi svježe uvide u aktuelnu digitalizaciju pristupa,“ kaže Richard Sharp, direktor proizvoda i rješenja za digitalni pristup u ASSA ABLOY Opening Solutions. „U fokusu izvještaja za 2023. je potencijalni uticaj kontrole pristupa na šire poslovanje:  kao alata za poslovnu inteligenciju, postizanje ekonomičnosti i, naravno, bolje performanse u pogledu održivosti.”

„Izvještaj navodi načine na koje sigurnosni odjeli i konsultanti mogu direktno doprinijeti poslovnoj strategiji. On nudi podatke koji jasno ukazuju da će se ovaj proces desiti prije nego što je to očekivano.”

Praktičnost, umreženost i saradnja s menadžerima sigurnosti koji gledaju u budućnost

Praktičnost je trijumfovala na tržištu. Krajnji korisnici cijene fleksibilne i skalabilne tehnologije koje su jednostavne za korištenje i integraciju sa sistemima u zgradama. Prema izvještaju, 93% ispitanika se slaže da su kompatibilni standardi pogodni za integraciju važni pri odabiru ili preporuci sistema za kontrolu pristupa.

„Sigurnost se danas često podrazumijeva“, dodaje Sharp. „Uloga kontrole pristupa danas je u tome da pomogne poslovanju da postane pametnije i istovremeno donese uštedu vremena i troškova“.

Jedna od ključnih tehnologija za praktičnost je pametni telefon. Podaci iz izvještaja upućuju na brzorastuću primjenu mobilnih akreditiva u organizacijama gotovo svake veličine i tipa.

Pored praktičnosti, izvještaj navodi i sve izraženiju potrebu za poslovnom primjenom umrežene inteligencije  unutar i između funkcija na nivou organizacije. To uključuje objedinjavanje cyber i tehničke sigurnosti pod jednim internim krovom.

Na primjer, samo 12% ispitanika u anketi je navelo da su u potpunosti spremni za nadolazeće evropske propise o cyber sigurnosti. „Nedostatak znanja o cyber sigurnosti u tradicionalnim odjelima za sigurnost i upravljanje objektima je realan problem,” kaže Sharp. „U izvještaju se navodi da su kombinirani napadi koji obuhvataju cyber i tehničku sigurnost u porastu. Sada je pravo vrijeme za nadogradnju i sistema i znanja.”

Trenutna ekonomska klima diktira fokus na troškove i efikasnost poslovnih tokova u gotovo svakoj organizaciji svih veličina i tipova. Ovo predstavlja priliku za menadžere sigurnosti i direktore da pokažu kako mogu doprinijeti poslovnom uspjehu svoje organizacije.

„Podaci prikupljeni iz sigurnosnih sistema mogu se koristiti u mnogim drugim oblastima poslovanja, kao što su upravljanje hibridnim režimima rada osoblja i poboljšanje energetske efikasnosti grijanjem ili osvjetljenjem samo onih prostorija u kojim ima ljudi“, navodi se u izvještaju.

„Sigurnost može pobjeći iz svog silosa“, dodaje Sharp. „To će se morati desiti ako organizacije žele da napreduju.”

Izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa u 2023. na 24 stranice uključuje detaljniji pregled trendova i stručnu analizu. Preuzmite svoj besplatan primjerak na https://www.assaabloy.com/group/emeia/campaigns/wireless-access-control-report-2023

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *