Svijet

Bosch objavio rezultate za 2019. godinu

Uprkos nepovoljnom ekonomskom okruženju u automobilskoj industriji, Bosch Grupa uspjela je u 2019. održati visok nivo prodaje. Prema preliminarnim rezultatima, dobavljač tehnologija i usluga prošle godine ostvario je prodaju od 77,9 milijardi eura. To znači da su prihodi na istom nivou s onima ostvarenim godinu dana ranije. Ipak, poslije usklađivanja kursnih razlika, prihod je manji za 1,1 posto.

Predstavljajući preliminarne rezultate, dr. Volkmar Denner, predsjednik Upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH, izjavio je: „Slaba privreda i nagli pad u proizvodnji automobila utjecali su i na Bosch. Što se tiče postojećih izazova, ono što doprinosi stabilizaciji je činjenica da naša kompanija posluje u okviru posve različitih oblasti poslovanja, što pomaže da se proširi postojeće poslovanje i razviju novi poslovi. Uprkos veoma izazovnoj ekonomskoj situaciji, nastavljamo ulagati u važne oblasti razvoja.” Samo u ovoj godini Bosch planira potrošiti više od milijardu eura na elektrificiranu, automatiziranu i umreženu mobilnost. „Kao lideri u oblasti inovacija, mi pomažemo u oblikovanju prelaska na alternativne vidove mobilnosti i koristimo sve mogućnosti koje to nosi”, kaže Denner.

Dobit Boscha od poslovanja prije oporezivanja (EBIT) u poslovnoj 2019. godini dostigla je 3 milijarde eura. To znači da je procijenjena EBIT marža nešto ispod 4 posto. Na rezultat su utjecali pad u proizvodnji automobila, posebno na ključnim tržištima u Kini i Indiji, dalje smanjenje udjela dizelskih motora u ukupnom broju vozila, veliki troškovi restrukturiranja (posebno u segmentu mobilnosti) i sve veća direktna ulaganja u projekte koji su važni za budućnost. „Tekuća godina i dalje je puna izazova za mnoge kompanije, posebno u automobilskoj industriji – pa tako i za kompaniju Bosch“, izjavio je profesor Stefan Asenkerschbaumer, finansijski direktor i zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije Bosch.

Poslovni rezultati po poslovnim sektorima
Poslovni rezultati u 2019. godini bili su slični u skoro svim poslovnim jedinicama kompanije Bosch. U poslovnom sektoru Mobility Solutions, koji ostvaruje najveći udio u prodaji, rast je nadmašio globalnu proizvodnju automobila. Prodaja je iznosila 47 milijardi eura, što je na istom nivou s prodajom ostvarenom prethodne godine. Ovo nominalno predstavlja smanjenje od 0,1 posto ili 1,5 posto nakon usklađivanja kursnih razlika. U poslovnom sektoru Consumer Goods prodaja je dostigla 17,8 milijardi eura. Ovo je smanjenje od 0,2 posto ili 0,6 posto nakon usklađivanja kursnih razlika. Divizije BSH Kućni aparati i Električni ručni alati održale su se u jakom konkurentnom okruženju, a divizija Električni ručni alati imala je učinak iznad prosjeka. Poslovni sektor Consumer Goods postigao je prodaju od 7,4 milijarde eura ili 0,1 posto više nego u prošloj godini, uprkos padu tržišta od više od 4 posto kada su u pitanju narudžbe u sektoru mašinstva. Poslije usklađivanja kursnih razlika prodaja je smanjena za 1,2 posto. Poslovni sektor Energy and Building Technology postigao je rast od 1,5 posto, ostvarivši prodaju od 5,6 milijardi eura. Ovo je povećanje od 0,8 posto nakon usklađivanja kursnih razlika.

Poslovni rezultati po regionima
U Evropi se poslovanje kompanije Bosch stabilno razvijalo. Prodaja je iznosila 41 milijardu eura, što je na istom nivou s prethodnom godinom. U Sjevernoj Americi prodaja je povećana za 5,3 posto na 13 milijardi eura. Poslije usklađivanja kursnih razlika, to je smanjenje od 0,5 posto. U Južnoj Americi prodaja je porasla na 1,4 milijarde eura. Ovo je rast od 1,1 posto ili povećanje od 5,3 posto nakon usklađivanja kursnih razlika. U zemljama Azije i Pacifika sveukupni poslovni razvoj je bio negativan. Prodaja je opala za 3,1 posto na 22,5 milijardi eura, što je pad od 4,5 posto nakon usklađivanja kursnih razlika. Smanjena potražnja na tržištima automobila u Kini i Indiji posebno je utjecala na prodaju. S druge strane, Japan i Jugoistočna Azija su se pozitivno razvijali.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *