Svijet

Industrija videonadzora prvi put prelazi cifru 20 milijardi dolara

Tekuća, 2020. godina bit će prekretnica za industriju videonadzora, jer će, prema procjenama IHS Markita (sada dio Informa Techa), prodaja videonadzornih kamera, snimača, softvera za upravljanje videom (VMS) i dodatne opreme na globalnom nivou prvi put preći cifru 20 milijardi dolara.

Veliki utjecaj imat će činjenica da su dvije najveće svjetske ekonomije, Sjedinjene Američke Države i Kina, trenutno upletene u žestok trgovinski spor. Riječ je o dva najveća igrača na tržištu videonadzora. Kina čini oko 45 posto globalnog prihoda od prodaje, dok je SAD na drugom mjestu. Uprkos trgovinskom sporu te industrijskim tarifama i sankcijama, procjenjuje se da će svjetsko tržište videonadzora rasti gotovo deset posto u 2020. godini, a neka se tržišta, poput Indije i Jugoistočne Azije, razvijaju još brže.

IHS Markit je identificirao sedam važnih tema o kojima će se diskutovati u 2020. godini, poput onog da će se broj instaliranih videonadzornih kamera približiti milijardi, što povlači pitanje efekta koji će to imati na svijet. U radu se razmatraju i potencijalno značajni pomaci koji će uzdrmati proizvodnju videonadzorne opreme. Naprimjer, 5G obećava mnogo kvalitetnije videozapise za sigurnosnu industriju, ali nas podsjeća i na neugodnu istinu o mogućnosti upotrebe deepfake tehnologije u videonadzoru, odnosno editovanju videozapisa kako bi lažno prikazivali snimke stvarnih ljudi. Izvještaj također pokriva aktuelne teme, uključujući transformaciju iz IoT-a u AIoT, spajanje vještačke inteligencije s internetom stvari, rubnu analitiku itd.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *