Svijet

Otključavanje potencijala mobilnih telefona

Prema zvaničnim podacima Evropske unije, 94% velikih evropskih kompanija je od 2016. svojim radnicima izdavala neku vrstu povezanih mobilnih uređaja. Čini se da koristimo naše pametne telefone za sve. Ipak, prema kompaniji ASSA ABLOY, mobilni telefoni nedovoljno su iskorišteni u segmentu sigurnosti i upravljanja pristupom.

Nove tehnologije omogućavaju nam da upravljamo pristupnim dozvolama putem aplikacija za mobilne telefone, otvaramo vrata virtuelnim akreditivima i još mnogo toga. Procjenjuje se da će do 2021. godine u upotrebi biti 44 miliona mobilnih akreditiva, stoji u nedavnoj prognozi IHS Markita.

ASSA ABLOY vjeruje da je to zato što je mobilni telefon dobro prilagođen za kontrolu pristupa na radnom mjestu. Pogodan je, siguran i fleksibilan. Zaključavanje ekrana dodaje dodatni sloj sigurnosti unošenjem PIN-a, obrasca ili otiska prsta. S telefonima moguće je koristiti multifaktorsku autentifikaciju. I koliko brzo biste primijetili da vam je nestala plastična pristupna kartica? Ni blizu tako brzo kao što biste uočili da vam je nestao pametni telefon. Menadžeri sigurnosti i upravitelji objekata mogu raditi stvari s virtuelnim ključevima koje su nemoguće s plastičnim akreditivima. Mogu ih izdati, ukinuti ili ažurirati odmah i s bilo kog mjesta uz siguran pristup oblaku putem mobilnog telefona. Ako posjetilac treba nakratko ući u vašu zgradu, najlakši način da mu to omogućite je pomoću mobilnih akreditiva.

Drugi nedavni izvještaj sugeriše da bi do 2020. godine čak 20% organizacija koristilo pametne telefone za pristup umjesto plastičnih pametnih kartica. Prelazak na mobilnu kontrolu pristupa čini se neizbježnim.

“Prednosti pametnog telefona najbolje se vide u sektorima s visokim stepenom sigurnosti kao što je bankarstvo”, kaže Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za digitalnu i pristupnu tehnologiju u kompaniji ASSA ABLOY EMEA. “Slično tome, raste interesovanje za otključavanje vrata pomoću mobilnih akreditiva, kao i među upraviteljima objekata koji upravljaju pravima pristupa pomoću svog pametnog telefona.”

Schulz kao primjer navodi novi kampus Arkansas State univerziteta u Meksiku, gdje studenti i osoblje nemaju pristupne kartice. Svaki korisnik instalira Openow aplikaciju, potvrđuje svoj identitet i dobija ključeve virtuelno.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *