Kontrola pristupa

SMARTair bežična kontrola pristupa štiti dansku zdravstvenu ustanovu

Mehanički sistemi zaključavanja postaju glomazni tokom godina i to može predstavljati izazov. Menadžeri ustanove za mentalno zdravlje Syrenparken na jugu Danske shvatili su da više ne mogu pouzdano pratiti status svih mehaničkih ključeva u upotrebi.

Kako bi bilo na usluzi ljudima koji se tamo liječe, osoblje u Syrenparkenu mora skladištiti lijekove i psihotropne medikamente. Od ključne je važnosti da samo ovlašteno osoblje ima pristup ovim prostorijama.

U sklopu programa modernizacije, donesena je odluka da se nadogradi sistem kontrole pristupa u ovoj ustanovi. Jedan od ključnih ciljeva bila je i zamjena staromodnih ključeva koji se mogu lako izgubiti i tako povećati rizik da dospiju u pogrešne ruke. Menadžeri su planirali i da radne dane uposlenika učine efikasnijim. Svaki od uposlenika je nekada sa sobom nosio tri do četiri ključa samo za obavljanje svakodnevnih zadataka u raznim dijelovima ustanove.

Fleksibilno rješenje za kontrolu pristupa

Syrenparken je instalirao SMARTair bežični sistem kontrole pristupa kompanije ASSA ABLOY kako bi zadovoljio sigurnosne potrebe. Do danas su postavljena 143 SMARTair bežična uređaja za zaključavanje na vrata spavaćih soba, kancelarija, prostorija za čuvanje lijekova i zdravstvenih kartona pacijenata, kao unutar drugih osjetljivih zona. Osoblje i pacijenti otvaraju vrata standardnim programabilnim MIFARE akreditivom.

Pouzdanost sistema bila je ključni faktor u odabiru SMARTair sistema, navodi Henrik Jürs, direktor Syrenparkena: „Naš sistem kontrole pristupa možemo postaviti na virtualni server. Ako dođe do problema s jednim računarom, možemo aktivirati drugi i ponovo imati pristup“.

„Vjerujemo u sigurnost podataka“, ističe on.

Još jedan važan parametar je fleksibilnost u upravljanju sistemom: SMARTair olakšava odlučivanje o tome ko može imati pristup kojim područjima i kada. Umjesto gomile ključeva, svaki zaposlenik nosi karticu kodiranu sa pravima pristupa za jasno definisane zone koje su im potrebne. Uz SMARTair, lako je kombinirati mrežno i izvanmrežno upravljanje pristupom u istoj instalaciji. U Syrenparkenu, 133 offline SMARTair maske za brave, tri sistema za ažuriranje i osam offline SMARTair bravica za ormariće rade paralelno i u istom sistemu sa deset SMARTair online maski za brave.

Ako se kartica izgubi, možete je brzo poništiti i aktivirati novu. Ne postoji opasnost da neko neovlašteno lice pomoću izgubljene kartice uđe u zaštićene prostorije. Pošto menadžeri više ne moraju zvati bravara da zamijeni rizičnu masku za bravu, SMARTair se pokazao i kao ekonomično rješenje za Syrenparken.

Implementacija SMARTair sistema je u toku u ovoj ustanovi i predviđa se da će ona obuhvatiti i do 200 vrata.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *