Svijet

Španska vlada dozvolila MOBOTIX-ovu akviziciju Vaxtora

MOBOTIX, kompanija u vlasništvu Konica Minolte, posljednjih je godina uspješno sarađivao s Vaxtor Grupom kao tehnološki partner, stoga je akvizicija španske kompanije koja razvija softver za automatsko prepoznavanje znakova pomoću videotehnologije logična posljedica te intenzivne saradnje.

Strateško proširenje najavljeno je već 17. januara 2022. godine, nakon što je potpisan kupoprodajni ugovor za 100% dionica kompanije.

Zbog izuzetnog značaja Vaxtorovih tehnologija španski organi za izdavanje dozvola zatražili su sudsko preispitivanje akvizicije, o čemu je sada pozitivno odlučeno te je špansko Ministarstvo industrije i trgovine odobrilo preuzimanje. Akvizicija je sada zvanično završena, a zakonski prijenos dionica kompanije izvršen.

MOBOTIX AG jača svoje operativno poslovanje strateškom kupovinom španske Vaxtor Grupe iz Tres Cantosa, Madrid. Ova akvizicija važan je korak za MOBOTIX u njegovu pozicioniranju kao ponuđača vrhunskih rješenja zasnovanih na videonadzornoj i tehnologiji umjetne inteligencije. Prema procjeni Market Intelligencea, globalno tržište rješenja za automatsko prepoznavanje registarskih tablica porast će sa 2,3 milijarde dolara na 3,8 milijardi do 2025. godine.

“Videotehnologija je odavno nadišla samu sigurnost. Podaci su ključ budućnosti. Prikupljanje, analiza i povezivanje ogromnih količina podataka otvaraju nove mogućnosti za naše klijente”, objašnjava izvršni direktor MOBOTIX-a Thomas Lausten. “Videotehnologija s umjetnom inteligencijom pomoći će zaštititi, podržati i sačuvati vrijednosti te učiniti život ugodnijim, lakšim i boljim. Objedinjujući stručnost MOBOTIX-a i Vaxtora, bit ćemo u idealnom položaju da to uradimo.”

Vaxtor je ponuđač videoanalitičkog softvera zasnovanog na umjetnoj inteligenciji, a specijaliziran je za optičko prepoznavanje znakova (OCR) i deep learning tehnologije. Vaxtorov stopostotni vlastiti razvoj, tehnička vizija, stručnost, stalno ulaganje u istraživanje i razvoj te kvalitet proizvoda omogućili su mu rast i pozitivne poslovne rezultate.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *