Softveri Ugostiteljstvo

Špica: Pristup unajmljenim apartmanima bez mobilne aplikacije

Iako mnogi kažu da više ništa neće biti isto, prilično je sigurno pretpostaviti da će se trend iznajmljivanja apartmana nastaviti i kada pandemija prođe. To je dobra vijest za proizvođače pametnih brava i sistema mobilne kontrole pristupa
Piše: Andrija Pušić, direktor razvoja proizvoda, Špica Group
E-mail: Andrija.Pusic@spica.com

Pokazalo se da postoji širok raspon rješenja za upravljanje pristupom koja ciljaju tržište iznajmljivanja stambenih prostora, a tu je i raznolikost pametnih brava, s jednako velikim brojem svojih tehnologija. Razlike među njima mogu biti velike, a često ih je teško prepoznati zbog obilja mehaničkih, električnih, komunikacijskih i softverskih funkcija. Kompanija Špica iz Ljubljane rješava ove izazove tako što korisnicima nudi svoje alternativno rješenje. Jedno od njih je Door Cloud, komercijalna usluga kontrole pristupa u oblaku koja je posebno prilagođena mobilnim uređajima i koja ovako rješava četiri glavna izazova u kontroli pristupa u ovoj vertikali:

Mehanički sistemi
Postoji bezbroj oblika i formata brava na vratima. Neke pametne brave treba potpuno zamijeniti, neke služe kao mehanički dodaci, a neke kao djelimične zamjene. Pronalaženje pogodnog mehaničkog sistema za konkretna vrata nije lak zadatak.
Umjesto s bravom, Door Cloud radi s generičkim elektromehaničkim udarnim mehanizmom koji se može koristiti s gotovo svakom vrstom konvencionalne brave. Ovaj mehanizam je dobro poznat i široko se primjenjuje s uređajima za pristup vratima s interfonom.

Električni sistemi
Većina pametnih brava radi na baterije, a baterijama će trebati redovna kontrola ako želimo izbjeći neugodna iznenađenja. Zato se Špicin elektromehanički udarni mehanizam postavlja na okvir vrata, čima je omogućeno standardno žičano napajanje bez potrebe za brigom o bateriji.

Komunikacija
Većina pametnih brava lokalno komunicira s pametnim telefonima, odnosno putem WiFi mreže ili Bluetootha. Uspostavljanje veze ovog tipa nije jednostavno, jer često dolazi do grešaka koje povremeno traže resetiranje ili čak i ponovljeno podešavanje od nule. U slučaju Door Clouda udarni se mehanizam spaja s kontrolerom za vrata koji je zakačen na ruter unutar apartmana. Ethernet kabl osigurava kvalitetnu i neometanu komunikaciju s Door Cloud serverima. Komunikacija s pametnim telefonom je zasebna i nezavisna i odvija se putem mobilne podatkovne mreže ili WiFi mreže unutar apartmana.

Aplikacija
Aplikacije opterećuju rad telefona, traže prostor i često uključuju monotoni postupak registracije. Jasno je zašto postoji razumljiv otpor instaliranju još jedne od bezbroj aplikacija, posebno ako je to samo privremeno. Ali, aplikacija se može zamijeniti korištenjem veze nazvane Key Link. U pitanju je jednostavni URL (link za internet) koji gosti mogu koristiti za pristup unajmljenom prostoru. Sve što im treba je mrežni uređaj, za šta je obično dovoljan pametni telefon. Kako to radi u praksi? Pomoću mobilne aplikacije vlasnik stana može u bilo kojem trenutku daljinski otvarati vrata. Još važnije, on može generirati tzv. Key Link vezu, koja omogućava svakome da otvori konkretna vrata tokom definiranog perioda. Nakon toga se gostu link šalje putem e-maila ili chata, kao i bilo koji drugi web link. Nakon dobijanja linka gosti ga mogu koristiti jednostavnim klikom. URL će otvoriti preglednik na stranici za otvaranja vrata. Dovoljan je jedan pritisak na dugme i vrata se otvaraju. Llink se može koristiti za inicijalno odobravanje pristupa gostu, ali i za sve vrijeme boravka. Isti sistem može se koristiti i za čistače, prijem isporuka i slično.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *