Regija

Split pokrenuo postupak javne nabavke za poboljšanje transporta

“Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita” naziv je projekta u okviru kojeg je započet postupak javne nabavke velike vrijednosti za izradu dokumentacije i integraciju/ugradnju sistema i opreme.

Inteligentni transportni sistemi (ITS) predstavljaju upravljačku i informacijsko-komunikacijsku nadogradnju klasičnog sistema saobraćaja koji će na području grada Splita doprinijeti stvaranju efikasnije saobraćaja u vidu povećanja sigurnosti, produktivnosti, prometne efikasnosti i održivosti te smanjenja saobraćajnih gužvi.

Niz je rješenja koje obuhvata projekat: adaptivno upravljanje saobraćajem, videonadzor saobraćaja, razvoj i primjenu mobilne aplikacije za informisanje putnika, implementaciju sistema za informisanje vozača putem izmjenjivih saobraćajnih znakova na dvije ključne lokacije, prioritetizaciju vozila javnog gradskog prijevoza i hitnih službi, sistem za praćenje vremenskih uslova te uspostavljanje i opremanje Centra za kontrolu i nadzor saobraćaja.

Ukupna vrijednost projekta je 12,8 miliona eura (96.119.432 kuna), a predviđeno vrijeme trajanja je 32 mjeseca. Projekat je sufinansirala Evropska unija iz Kohezijskog fonda.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *