Kontrola pristupa

Pravi zatvarač vrata je ključan za zaštitu zgrade od požara

Svima su dobro poznate razorne posljedice požara u velikim zgradama. Jedna od posljedica posljednjih tragedija je činjenica da protivpožarna vrata danas konačno dobijaju adekvatnu pažnju i regulaciju koju zaslužuju. Ključno je da svaka protivpožarna vrata budu dobro zatvorena kako bi bila efikasna. Tu odabir tehnologije zatvarača vrata od strane menadžera zgrade može biti odlučujući faktor.

„Historijski gledano, protivpožarna vrata i njihove komponente su često zanemarene kada je u pitanju zaštita od požara u zgradama,“ kaže Richard Wilson, menadžer proizvoda za zatvaranje vrata u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA. „Ipak, u posljednjih nekoliko godina prepoznat je njihov vitalni značaj. Vrata danas predstavljaju ključne sigurnosne komponente. Ona pružaju zaštitu od požara i pregrađuju prostor.”

Međutim, on upozorava da:  „Kao i svaka sigurnosna tehnologija za vrata, zaštita od požara će biti efikasna samo ako su vrata potpuno zatvorena, uz sprečavanje širenja vatre i dima. Oslanjanje na korisnike zgrada da to urade u svakoj situaciji nije realno.”

Tehnologija zatvarača vrata može pomoći. Certificirani zatvarač vrata koji je pravilno postavljen pomaže u kreiranju barijere za pomoć prilikom evakuacije i usporavanje širenja požara pomoću fizičke pregrade. Nakon analize jedne nedavne nesreće u New Yorku, gradski zvaničnici su naveli da bi broj poginulih bio manji da su vrata bila propisno zatvorena1.

Zatvarači vrata i protivpožarna zaštita

 Svaki element na protivpožarnim vratima, znači ne samo krilo, mora biti ispitan prema industrijskim standardima i certificiran. To uključuje vrata i arhitektonski namještaj. Među ovim komponentama, uređaji za zatvaranje vrata su od vitalnog značaja.

„Kompanije koje isporučuju građevinsku opremu koja čuva ljudske živote moraju biti sigurne u njen učinak u realnim situacijama“, objašnjava Richard Wilson. „Većina arhitekata i projektanata sada traži tehničke listove proizvoda s podacima o ispitivanjima na otpornost od požara koja rade akreditovane i nezavisne institucije za testiranje.”

Dodatna vrijednost u slučaju da menadžeri zgrada odaberu ASSA ABLOY

Široki portfolio ASSA ABLOY rješenja za zatvaranje vrata u potpunosti je testiran i certificiran s ciljem da zadovolji potrebe i propise za nove zgrade i projekte rekonstrukcije.

„Nudimo efikasan i učinkovit zatvarač vrata ASSA ABLOY koji je dostupan za svaki prolaz bilo koje veličine ili tipa vrata“, dodaje Richard Wilson.

Osim pokrivenosti testom, ispravna instalacija je također ključna, navodi se u Savjetima za protivpožarnu zaštitu za stanodavce 2: „Protivpožarna vrata nisu obična vrata. Ona su pažljivo projektovani sistemi za zaštitu od požara. Moraju biti pravilno postavljena.” Za podršku instalaterima, sve oznake proizvoda kompanije ASSA ABLOY uključuju QR kodove koji se direktno povezuju na video s uputama o instalaciji. Kako bi se zadržale dobre performanse, svaki ASSA ABLOY model ima dugoročnu garanciju i isporučuje se s uputama za održavanje.

Cam-Motion vodilica u odnosu na tehnologiju zatvaranja pomoću zupčanika

Cam-Motion zatvarači vrata nude ergonomsko iskustvo otvaranja za svakoga ko koristi vrata. Potrebna sila pritiska se brzo smanjuje pri otvaranju, što olakšava korištenje vrata.

Budući da su sila i brzina zatvaranja kod ASSA ABLOY Cam-Motion uređaja nezavisno podesive, vrata se mogu konfigurirati tako da se svaki put u potpunosti zatvore.

Termootporni ventili sa metalnim glavama umjesto plastičnih osiguravaju pouzdanost podešavanja: kada se brzine zatvaranja vrata jednom podese, one ostaju takve. Čak i uz pritisak vjetra, propuha ili usisa zraka, vrata se mogu kvalitetno zatvoriti.

Za usporedbu, zatvarači vrata sa zupčanikom su češći i jeftiniji, ali obično ne funkcioniraju efikasno kao protivpožarna vrata, navodi Udruženje za zaštitu od požara Velike Britanije3.

Svi ASSA ABLOY Cam-Motion uređaji su testirani prema EN 1154 standardu za zaštitu od požara i dima. Simetrična osovina zatvarača je dizajnirana tako da se lako postavlja na okvir ili sama vrata, sa strane gdje su šarke ili nasuprot nje. Može se izvesti sve što najbolje odgovara otvaranju vrata, a bez kompromisa ili instalaterskih improvizacija.

„Stepen takozvane pasivne protivpožarne zaštite koji nude protivpožarna vrata značajno je unaprijeđen inteligentnom tehnologijom zatvarača vrata kompanije ASSA ABLOY,” kaže Richard Wilson.

Saznajte više o prednostima ASSA ABLOY zatvarača za vrata na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/doorclosers

 

1 www.cityandstateny.com/policy/2022/01/after-deadly-bronx-fire-will-nycs-self-closing-door-law-be-better-enforced/360582/

2 www.firedoorsafetyweek.co.uk/advice/council-and-social-housing

3 www.thefpa.co.uk/news/fire-safety-advice-and-guidance/do-fire-doors-need-to-be-self-closing-

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *