Kontrola pristupa Svijet

Cjeloviti paket umreženih pristupnih rješenja kompanije ASSA ABLOY štiti aerodrom u Helsinkiju

Kontrola pristupa na aerodromu u Helsinkiju i oko njega složen je zadatak jer tamo radi oko 15.000 ljudi. Dnevni broj putnika prije pandemije kretao se između 60.000 i 70.000. Menadžeri aerodroma odabrali su elektronske i elektromehaničke brave, katance bez ključa i čitače kako bi zaštitili objekat i poboljšali upravljanje pristupom.

Sigurnost osoblja operatera Finavia i korisnika aerodroma je od ključne važnosti. Jasno je zašto samo ovlaštene osobe trebaju imati pristup brojnim zonama u sklopu objekta. Sigurno upravljanje kretanjem putnika, osoblja i izvođača radova ključno je za Finaviinu misiju da pruži efikasnu uslugu na području Helsinkija.

Kako bi poboljšali pogodnost za korisnika, tražena su nova pristupna rješenja koja će na aerodromu olakšati implementaciju sigurnosti bez ključeva. Finavia je tražila i rješenja koja mogu ponuditi kompatibilnost, odnosno zaštititi sve vrste prolaza, vrata, ormarića, ograda i tereta. Uređaji su se morali i neprimjetno integrirati sa postojećim sistemom kontrole pristupa Lenel.

„Sigurnost, funkcionalnost, izdržljivost, sigurnost isporuke i upotrebljivost bili su razlozi zbog kojih smo odabrali rješenje kompanije ASSA ABLOY“, objašnjava Kari Mäkinen, viši specijalista za kontrolu pristupa na aerodromu u Helsinkiju.

Jedan dobavljač, širok spektar umreženih rješenja za kontrolu pristupa

Saradnja sa kompanijom ASSA ABLOY dala je Finavii najširi mogući izbor rješenja za zadovoljavanje složenih sigurnosnih potreba.

Uz Aperio H100 kvake na baterije, mnogi tipovi aerodromskih vrata sada su povezani s tamošnjim sistemom kontrole pristupa. Aperio uređaji sa ugrađenom RFID funkcijom su jednostavni za instalaciju, i to bez kablova koje zahtijevaju tradicionalni uređaji.

„Sada u realnom vremenu pratimo ko otvara bravu i kada i možemo mijenjati i odobravati prava pristupa na daljinu“, kaže Kari Mäkinen.

Ovlašteni korisnici dolaze i odlaze sa programabilnim i sigurnim ID karticama. Ovo je praktičnije rješenje od mehaničkog ključa: „Pristupne kartice osoblja Finavie i drugih kompanija lako se programiraju sa željenim pravima pristupa“, dodaje on.

„Kada se zaposlenici promijene, njihov pristup se onemogućuje. Ako se kartica izgubi, može se potpuno ukloniti iz sistema. Sa mehaničkim ključevima taj proces je mnogo teži.”

Višestruko umrežena ASSA ABLOY rješenja su raspoređena uz bežične Aperio i CLIQ Protec elektromehaničke uređaje za vrata. ABLOY mobilni katanci bez ključa štite ogradu i teret. Antimikrobni premaz na dugmadima za automatizaciju vrata pomaže u sprečavanju širenja klica i štite osoblje.

Dostupnost svih rješenja kod samo jednog proizvođača i njihovo lako korištenje s postojećim rješenjem za kontrolu pristupa pomogla je Finavii da kreira objedinjeni i integrirani sistem na aerodromu u Helsinkiju. Tako putnici mogu bezbjedno prolaziti kroz objekat na putu do svakog kutka svijeta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *