Svijet Vijesti

NSA ugasila kontroverzni program masovnog praćenja komunikacija

New York Times je objavio da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost ugasila sistem koji analizira pozive i poruke američkih građana, koji je izazvao velike rasprave o privatnosti i vladavini prava u SAD-u.

Program je pokrenula administracija predsjednika Georga Busha kao sredstvo intenzivne potrage za pripadnicima Al Kaide nakon napada 2001. godine, a sud ga je kasnije tajno odobrio.

Javnost je saznala za ovaj program tek 2013. godine, kada je uzbunjivač Edward Snowden objavio kako vlade i privatne kompanije prikupljaju i koriste lične podatke.

Način na koji su analitičari obavještajne službe dobijali pristup telefonskim pozivima i porukama Amerikanaca je evoluirao, ali svrha je bila ista: pronalaženje saradnika osumnjičenih za terorizam. Obavještajne agencije mogu primjenjivati ovu tehniku i na podacima dobijenim na drugi način, kao što su oni prikupljeni iz mreža u inostranstvu, gdje postoji manje zakonskih ograničenja.

Kongres je obustavio i zamijenio ovaj program američkim Zakonom o slobodi iz 2015. godine, koji istječe u decembru. Zagovornici privatnosti pripremaju se za ovaj trenutak kada bi se trebalo odlučivati o produžavanju ili izmjenama programa.

Činjenica koja bi mogla biti objašnjenje za ukidanje ovog programa, a koja je isplivala u javnost u eri nakon Snowdena, jeste da masovni nadzor nad telekomunikacijama nije pomogao da se spriječi nijedan teroristički napad. Agencija je koristila metapodatke koji su otkrivali ko je koga i kada zvao, ali ne i ono o čemu se razgovaralo.

Obamina administracija na kraju je prihvatila plan za zaustavljanje masovnog prikupljanja podataka o pozivima i porukama građana SAD-a, ali je sačuvala analitičke sposobnosti programa, što je rezultiralo donošenjem Zakona o slobodi 2015. godine. Prema tom zakonu, metapodaci su ostajali u rukama kompanija, a samo uz dozvolu suda, agencija je mogla doći do evidencija o pozivima i porukama osumnjičenih, kao i ljudi koji su bili u kontaktu s njima, bez obzira na to jesu li klijenti različitih telekomunikacijskih kompanija.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *