Regija Vijesti

Sarajevski zatvor dobio vrijednu opremu

Kazneno-popravni zavod Sarajevo dobio je 50.000 eura vrijednu donaciju sofisticirane opreme: patrolskih sistema kontrole oko zatvorskih objekata, zidnih senzora te novih detektora za kontrolu osoba i pronalazak telefona, kao i policijske pse za pronalazak droge i održavanje reda.

“Postavljeni su zidni senzori duž cijelog zatvora. Njihova uloga je praćenje kretanja policije tokom redovnih obilazaka ćelija. Svaki policajac imat će zakačen čip za jaknu, tako da će zapovjednici moći kontrolisati zone kretanja i rad stražara”, kazao je direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević.

Navodi da su dobili najnovije proizvode marke Hytera, među kojima su i detektori za kontrolu osoba i detektori za pronalazak telefona. Detektori za pronalazak telefona umreženi su sa Hytera senzorima unutar zatvora. Oni identifikuju nosače zvuka, elektronske elemente za snimanje i GSM signal. U slučaju da neko pokuša unijeti telefon, on reaguje i daje signal da osoba posjeduje nedozvoljeni element.

U toku je instaliranje vrlo kvalitetnog sistema kontrole Patrol Hytera u objektima Igman i Ustikolina, a dodatno je ugrađena i softverska nadogradnja te su postavljeni 4K ekrani na svakom spratu. Sistem je tako koncipiran da rukovodstvo KPZ Sarajevo u svakom momentu ima uvid u dešavanja unutar zatvora i u radnje i aktivnosti policije.

Savremeno opremanje KPZ-a Sarajevo se radi planski i uz konsultaciju s vrhunskim stručnjacima iz Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

“Naš rad su prepoznala federalna i državna ministarstva, zbog čega uživamo njihovu podršku. Pretvorili smo, također, prostorije za izdržavanje kazne zatvora u prostorije za izdržavanje kazne pritvora, zbog čega su nam zahvalni kantonalno tužilaštvo i sudovi”, istakao je Zubčević.

Centralni objekt KPZ-a sada, umjesto 88 mjesta za pritvor, na raspolaganju ima blizu 140 mjesta, a sve je uređeno po evropskim zakonskim pravilima.

Izvor: Klix

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *