Regija Vijesti

Štete na željezničkoj infrastrukturi u Srbiji

U noći između 18. i 19. marta, tridesetak minuta nakon ponoći, lopov u radnom odijelu došetao je do putnog prijelaza Pijaca u Mladenovcu, jedne od sedamnaest općina u gradu Beogradu, popeo se na reflektorski stub, skinuo videokameru i odšetao s mjesta krađe, saopćile su “Infrastrukture železnice”.

Međutim, nije znao da ga snima još jedna sigurnosna kamera na tom putnom prijelazu, koji je prije tek dvadesetak dana pušten u rad.

Nedaleko odatle, na putnim prijelazima u Ratarima i Rabrovcu, više su puta ukradeni znaci drumske signalizacije. Općina Smederevska Palanka, kao upravljač putne infrastrukture, pokušava nove saobraćajne znakove na putnim prijelazima postaviti u što kraćem roku, ali čim to učine, preko noći ih lopovi ponovo ukradu, kaže se u saopćenju.

Stoga će se na tim putnim prijelazima postaviti reflektorsko osvjetljenje i videonadzor.

U okviru modernizacije željezničke infrastrukture u Srbiji, povećanju sigurnosti na putnim prijelazima daje se veliki značaj. Samo u proteklih godinu dana automatizirano je 14 putnih prijelaza. Međutim, kako je napomenuto, ukoliko nesavjesni vozači svakodnevno lome branike, a lopovi kradu sigurnosnu opremu, takvi napori ne mogu dati željene efekte.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *