Sistemi za kontrolu pristupa

Tiho zatvaranje vrata je poželjno za svakog korisnika zgrade

Svijet je bučno mjesto. Ponekad tehnologije za koje vjerujemo da nam mogu ponuditi mir na kraju pogoršaju situaciju.

Nijedna zgrada ne može bez vrata. Automatske postavke za sigurno ili protivpožarno zatvaranje često su toliko ažurne da uzrokuju stalno lupanje vratima. Stalna glasna buka utiče na zdravlje, koncentraciju, odmor i druge važne parametre za svakog korisnika zgrade.

Kompanija ASSA ABLOY je razvila rješenje za borbu protiv ove pojave. To su zatvarači vrata sa Close-Motion tehnologijom. Oni čvrsto zatvaraju jednokrilna i dvokrilna vrata gotovo nečujno, osiguravajući tiše i bezbjednije okruženje za sve.

Negativan uticaj buke

Buka je često podcijenjen faktor stresa. Rješenja za zaštitu od buke mogu kratkoročno i dugoročno poboljšati kvalitetu života. Njemačko akustičko društvo (DEGA) redovno ispituje negativne posljedice buke i predstavlja rezultate tokom Međunarodnog dana svjesnosti o buci*.

Čak i nizak nivo buke može da dovede ljudsko tijelo u stanje stresa. Na primjer, u okviru Programa za medicinske sestre Univerziteta u Michiganu otkriveno je da hronična buka na radnom mjestu uzrokuje povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca**.

Studija koju je vodio stručnjak za spavanje sa Medicinske škole Univerziteta Harvard ispitala je “ometajući utjecaj bolničkih zvukova na san”. Zaključili su da je „od suštinske važnosti poboljšati[e] akustičko okruženje novih i postojećih zdravstvenih ustanova kako bi se omogućio najviši kvalitet njege“. Vrata koja se zatvaraju bila su među 14 proučavanih specifičnih pozadinskih zvukova***.

„Ambijentalna buka nije trivijalan problem“, kaže Andreas Gmelin, direktor za upravljanje proizvodima i razvoj sektora za vrata za regiju EMEIA u ASSA ABLOY Opening Solutions. „Kako bismo pomogli duševnom miru i produktivnosti važno je izbjeći nepotrebno akustičko zagađenje na radnom mjestu, u obrazovnim i kulturnim objektima, u domovima i hotelima, kao i u bolnicama.”

Rješenje za zatvaranje vrata bez buke

Uz Close-Motion tehnologiju, ASSA ABLOY je razvio sistem zatvaranja vrata koja radi gotovo nečujno i jedinstven je na tržištu. Close-Motion zatvarač brzo zatvara vrata sve do pojave uskog razmaka, a zatim lagano usporava i polako, tiho i sigurno povlači vrata sve dok se čvrsto ne zatvore. Sve što čujete je jedan tihi klik.

Close-Motion radi pouzdano čak i u najtežim uslovima, lako se nosi sa pritiskom vjetra, propuhom ili efektima usisavanja vazduha. Rezultat je smanjena ambijentalna buka, veća sigurnost zgrade i minimizirani gubitak energije.

Close-Motion tehnologija kombinira prednosti sigurnosti, pristupačnosti i praktičnosti u jedinstvenoj komponenti koja je potpuno integrirana u kućište zatvarača vrata. To eliminira potrebu za ugradnjom dodatnih komponenti i čuva prvobitni izgled vrata.

Jednostavna instalacija bez potrebe za naknadnim podešavanjima

 Prilikom kreiranja Close-Motion komponenti, dizajneri proizvoda ASSA ABLOY su dali prednost jednostavnoj instalaciji i praktičnim opcijama podešavanja.

Univerzalna montažna ploča, standardizirani položaji za pričvršćivanje i šabloni za bušenje ubrzavaju proces ugradnje. Osovina podesiva po visini sprečava greške u montaži i omogućava naknadno podešavanje bez troškova ili nepotrebnih kašnjenja.

U samo nekoliko koraka, prigušivanje brzine otvaranja i zatvaranja, kao i sila zatvaranja, mogu se podesiti tako da zadovolje precizne potrebe konkretnih vrata. Postavke koje se jednom unesu su trajne. Temperaturne fluktuacije ne zahtijevaju dodatno održavanje. Zatvarač za vrata uvijek radi u skladu sa propisima bez dodatnog podešavanja.

ASSA ABLOY Close-Motion zatvarači su ispitani u skladu sa standardima EN 1154/EN 1158 za protivpožarna i protivdimna vrata.

„Close-motion donosi mir i tišinu kada ih ljudi najviše trebaju“, smatra Andreas Gmelin. „To su situacije kada rade, uče, opuštaju se, oporavljaju ili spavaju.”

Za dodatne informacije posjetite: https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/doorclosers

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *