Svijet

Tržište kontrole pristupa vrijedit će 13,1 milijardu dolara do 2026.

Vrijednost globalnog tržišta kontrole pristupa povećat će se sa 8,6 milijardi u 2021. na 13,1 milijardu do 2026. godine, uz prosječnu složenu stopu rasta od 8,7%, procjene su Marketsandmarketsa.

Usvajanje kontrole pristupa kao usluge (ACaaS), mobilna kontrola pristupa, povećanje broja pametnih gradova i urbanizacija u zemljama u razvoju pružit će velike mogućnosti za učesnike na tom tržištu. Rast kontrole pristupa potaknut je i povećanjem stope kriminala širom svijeta, tehnološkim napretkom i primjenom bežične tehnologije u sigurnosnim sistemima, kao i usvajanjem IoT sigurnosnih sistema s cloud platformama.

Rast primjene biometrijskih čitača

Biometrijske tehnologije se koriste za mjerenje različitih fizioloških parametara u svrhu identifikacije i autentifikacije. U izvještaju je ovaj segment kontrole pristupa i dalje kategoriziran na prepoznavanje otiska prsta, dlana, šarenice oka, lica i glasa. Biometrija je jedna od najbrže rastućih tehnologija za zaštitu perimetra i sve više se koristi u državnim objektima, proizvodnji, elektranama, vojnim objektima te kompanijama.

Sisteme kontrole pristupa najviše koristi komercijalni sektor: kompanije i podatkovni centri, banke i osiguravajuće kuće, lanci prodavnica i tržni centri te prostori za zabavu. Osiguravanje svih lokacija zaštitarima je zahtjevno i skupo. Potražnja za sistemima kontrole pristupa je u porastu jer oni u većoj mjeri smanjuju potrebu za fizičkom zaštitom, čime se smanjuju troškovi, što je faktor koji ohrabruje korisnike da ih usvoje.

Sjeverna Amerika najveće tržište

Sjeverna Amerika je, prema Marketsandmarketsu, naprednija regija u pogledu primjene sistema kontrole pristupa. Kompanije u SAD-u, Kanadi i Meksiku ulažu napore da razviju inovativne sisteme i usluge kontrole pristupa. To im pruža prednost nad konkurentima i veći udio na tržištu. Sve brojniji hakerski napadi primorali su nekoliko vlada i sigurnosnih agencija da povećaju zaštitu svojih transakcija kroz primjenu RFID i biometrijskih tehnologija, što dodatno doprinosi ukupnom rastu tržišta kontrole pristupa.

Vodeće kompanije uključene u razvoj i isporuku sistema kontrole pristupa su: Dormakaba, ASSA ABLOY, Johnson Controls, Allegion, Honeywell, Identiv, Nedap, Suprema, Thales, Bosch, NEC i Idemia.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *