Svijet

Amsterdam uvodi obavezni registar za senzore

Kompanije, istraživačke institucije i vladine organizacije u Amsterdamu od sada su obavezne prijaviti senzore postavljene u javnim prostorima.

Informacije o tome obrađuju li se lični podaci, vrsti senzora i vlasniku, i to iz izvora kao što su kamere, senzori kvaliteta zraka i saobraćaja, Wi-Fi brojači i pametni džambo plakati, prikazuju se putem internetske karte.

“Amsterdam vjeruje da stanovnici imaju pravo znati gdje i kada se podaci prikupljaju. To je jedna od 18 akcija iz Amsterdamske strategije upravljanja podacima”, stoji u saopćenju Gradske uprave.

Do sada su u registar uneseni samo senzori u vlasništvu Grada Amsterdama, dok drugi vlasnici moraju do 1. juna 2022. prijaviti svoje. U protivnom će ih Grad moći ukloniti o trošku vlasnika.

Privatni senzori, kao što su pametni videofoni na vratima, te senzori za istražne radnje i održavanje javnog reda, poput policijskih kamera, izuzeti su od ovog zahtjeva.

Prošle godine Helsinki i Amsterdam su bili prvi gradovi koji su pokrenuli registre korištenih sistema s vještačkom inteligencijom, koji uključuju informacije o skupovima i obradi podataka te ljudskom nadzoru tih alata. Sličan će sistem uskoro biti pokrenut i u Velikoj Britaniji.

Amsterdam je također razvio tehnologiju praćenja gužve usmjerenu na privatnost, koja je stavljena na raspolaganje kao otvoreni izvor za druge gradove za besplatno korištenje, a kroz projekat Shuttercam eksperimentiše s kamerama sa zatvaračima koji se otvaraju i zatvaraju kako bi stanovnicima pokazali kada su senzori aktivni.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *