Svijet

Tržište mrežnih “uradi sam” kamera privlači nove igrače

Globalno tržište samostalnih mrežnih “uradi sam” (DIY) sigurnosnih kamera povećat će se za 80 posto do 2024. godine, predviđa Omdia, nova istraživačka kompanija nastala kao rezultat spajanja tehnoloških odjela Informa Techa i IHS Markita.

Takav brz tempo rasta privlači nove konkurente trenutnim tržišnim liderima. Prihod od prodaje takvih kamera, koje su stub većine pametnih kućnih sistema, trebao bi porasti na 3,6 milijardi dolara u 2024, u odnosu na prošlogodišnje dvije milijarde. Blisko povezano tržište videozvona također bilježi brz rast. Procjene su da će s prošlogodišnja 492 miliona dolara dosegnuti cifru od 750 miliona za četiri godine.

“Brendovi kao što su Wyze, Xiaomi, Hikvision i Ring brzo su se probili na tržištu zaprijetivši Arlu i Nestu kao liderima u isporuci samostalnih mrežnih kamera”, rekao je Blake Kozak, glavni analitičar Omdije. “Arlo je zbog pristupačnih cijena ostao na prvom mjestu do 2019. godine, ali kako se konkurencija pojačava, nije sigurno da će ga i zadržati.”

Nest i Arlo odavno predvode tržište samostalnih mrežnih kamera. Naprimjer, u Sjedinjenim Američkim Državama Arlo je 2017. godine držao 31 posto tržišnog udjela globalnih pošiljki kamera, a Nest 10,2 posto. Međutim, od 2019. udio Arla smanjio se na oko 26 posto, a Nesta na 8,9 posto.

Smanjenju njihovog tržišnog udjela doprinosi sve veći broj brendova koji nude proizvode s vrhunskim tehničkim karakteristikama, a pritom dolaze sa znatno nižim maloprodajnim cijenama proizvoda te besplatnim funkcijama za koje bi korisnici inače morali plaćati mjesečnu naknadu.

Brendovi kao što su Swann, Lorex i Night Owl počinju nuditi napredne funkcionalnosti kao što su prepoznavanje lica, automatsko traganje i bežične kamere na baterije uparene s mrežnim videosnimačima. Istraživači smatraju da će prednost imati oni koji u 2020. ponude tehnologije kao što su napredno snimanje noću, audioanalitika, analitika na rubu mreže i dodatni načini pohrane, npr. u oblaku, na sigurnim digitalnim karticama (SD) ili mrežnim sistemima pohrane (NAS). Na kraju, sve više brendova priključuje se Appleovom Secure Videu, koji je za pohranu videosnimaka cjenovno pristupačnija alternativa od mnogih trenutno dostupnih rješenja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *