Svijet

Motorola kupila IndigoVision za 37,2 miliona dolara

Američki komunikacijski gigant Motorola Solutions je, nakon Avigilona, kupio drugu veliku videonadzornu kompaniju. Riječ je o britanskom IndigoVisionu, koja zauzima 38. mjesto na Security 50 listi. Vrijednost transakcije je 37,2 miliona dolara.

Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo, kažu predstavnici obiju kompanija. “Pristup Motorolinim inovativnim tehnologijama otvorit će nam nove prilike i pomoći nam da na tržište izađemo s uzbudljivim ponudama s ciljem veće sigurnosti, zaštite i poslovne inteligencije”, kazao je Notes Pedro Vasco Simoes, direktor IndigoVisiona.

John Kedzierski, viši potpredsjednik za videosigurnosna rješenja u Motorola Solutionsu, kaže: “Dijelimo opredjeljenje IndigoVisiona u pružanju cjelovitih videonadzornih rješenja nove generacije koji povećavaju sigurnost, zaštitu i efikasnost. IndigoVisionova cjelovita ponuda, globalno prisustvo i baza korisnika upotpunit će našu postojeću i rastuću prisutnost na tržištu videonadzora i videoanalitike.”

Za Motorolu ovo je druga važna kupovina ponuđača videonadzornih rješenja. Godine 2018. kupila je Avigilon za milijardu dolara, što je uveliko obogatilo njenu ponudu kamera, softvera za upravljanje videom i uređaja za pohranu podataka.

Iako je IndigoVision prodat za mnogo manji iznos, ova akvizicija je važna u pogledu jačanja Motoroline pozicije na videonadzornom tržištu. Za razliku od Avigilona, koji većinu prihoda ostvaruje u Sjevernoj Americi, IndigoVision ima jako prisustvo u EMEA regiji. Prema finansijskim izvještajima, u 2019. godini britanska kompanija je ostvarila 19,4 miliona dolara prihoda u EMEA regiji naspram 13,1 miliona u Sjevernoj Americi i 7,9 miliona u Azijsko-pacifičkoj regiji.

Nadalje, Motorola u ovome vidi dodatne mogućnosti rasta, posebno u području softverskih platformi za nadzorne centre. To je glavni razlog zašto je odabran IndigoVision, koji je 2019. kupio AgoraSys, portugalskog ponuđača upravljačke platforme koja integriše sigurnosne sisteme različitih dobavljača, uključujući i IndigoVisionov vlastiti Control Center softver za upravljanje videom.

IndigoVision će također imati koristi od Motoroline podrške i resursa jer će, kako kažu, “sada vlastite proizvode koje za njih proizvode treće kompanije moći zamijeniti Motorolinim” te će imati “veći pristup američkom tržištu na način koji inače ne bi bio moguć kao samostalna kompanija”. 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *