Svijet

Rezidencijalni sektor pokreće rast tržišta interfona

Svjetsko tržište interfona i videofona dostići će vrijednost 5,1 milijardu dolara do 2025. godine, uz prosječnu stopu rasta od 5,7%, navodi se u novom izvještaju Grand View Researcha. Razlozi iza ovakvog rasta su veća potrošnja na proizvode za zaštitu kuća, ali višespratnih stambenih zgrada. Nadalje, troškovi lične brige o sigurnosti prostorija za stanovanje mnogo su veći u usporedbi s automatiziranim sigurnosnim uređajima, što rezultira povećanom prodajom interfona na tržištu.
Istraživači su otkrili da rast tržišta potiče sve veći broj pametnih i automatiziranih domova u Azijsko-pacifičkoj regiji, zajedno s dostupnošću cjenovno prihvatljivih proizvoda više proizvođača. Interfoni se također mogu integrisati s centralnim sigurnosnim sistemom zgrade, što pojednostavljuje nadzor nad stambenim prostorom. Ove proizvode u velikoj mjeri potražuju starije te osobe s invaliditetom, kojima je otežano ustajanje i otvaranje vrata. Videofoni postaju sve popularniji jer omogućavaju razgovor s osobom bez otvaranja vrata.
Sve veća upotreba pametne tehnologije i pametne kontrole uređaja pomoću smartfona također je jedan od glavnih razloga iza rastuće potrebe za automatiziranim sistemima kućne sigurnosti. Interfoni povezani s pametnim telefonima imaju posebne funkcionalnosti, koje korisnicima omogućavaju kontrolu ulaska posjetilaca čak i kad nisu kod kuće. Osim toga, razvoj interfona, uključujući dodavanje alarma, brz pristup putem biometrijskih senzora i pametnu kontrolu, pružaju još veće mogućnosti rasta na tržištu.
Geografski gledano, očekuje se da će Azijsko-pacifička regija ostvariti najvišu prosječnu stopu rasta od 7,6% u predviđenom periodu, ponajviše zbog brojnih građevinskih radova u stambenom sektoru, velike zabrinutosti za sigurnost ljudi koji žive sami te veće upotrebe ovakvih uređaja u komercijalnom sektoru.

Neki od ključnih igrača na tržištu interfona i videofona su: Aiphone, Panasonic, Fermax, 1byone, Honeywell, ABB i Legrand.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *