Regija

Samo 10 posto Krčke magistrale zadovoljava minimalne sigurnosne uslove

Analiza rizika od nastanka saobraćajnih nesreća s poginulima i teško povrijeđenim osobama na dionici Krčke magistrale, ceste koja povezuje kopno s otokom Krkom i završava u Baški na južnom kraju otoka, pokazala je da samo deset posto te dionice zadovoljava minimalno prihvatljivu ocjenu od tri zvjezdice, javlja Hina, a prenosi RTL.

Ostali dijelovi te saobraćajnice svrstani su prema iRAP SRS metodologiji u kategorije neprihvatljivo visokog rizika, rekao je Marijan Jakovljević s Fakulteta prometnih znanosti na stručnom skupu “Sigurnost i mobilnost”, koji su organizirali Hrvatski autoklub (HAK) i Grad Zagreb.

Pregledom videozapisa krčke dionice uočeno je da na većini trase ne postoji odgovarajuća zaštita od naleta vozila na različite vrste krutih objekata i rasvjetnih stubova smještenih uz samu cestu.

Osim toga, rekao je Jakovljević, na velikom djelu promatrane saobraćajnice uočena je potencijalna opasnost od naleta vozila na opasne završne dijelove odbojnih ograda te opasnost od slijetanja vozila s ceste u visokom nasipu.

Riziku od stradavanja doprinosi i veći broj nekvalitetno projektovanih i loše opremljenih raskrsnica te nepreglednih cestovnih priključaka. U okviru tog istraživanja provedena je analiza najpovoljnijeg odnosa koristi i troškova sanacije saobraćajnice radi podizanja sigurnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *