Svijet

Napredak Honeywella u kvantnom računarstvu

Kompanija Honeywell je ostvarila veliki napredak u kvantnom računanju uspjevši ubrzati kvantne računare, što će joj omogućiti da u roku tri mjeseca predstavi najmoćniji kvantni računar na svijetu.

Kako bi ubrzao vlastiti razvoj, Honeywell je također objavio da je strateški investirao u dva vodeća pružaoca softvera za kvantno računarstvo: Cambridge Quantum Computing (CQC) i Zapata Computing, s kojima će zajedno, uz pomoć JP Morgan Chasea, raditi na razvoju algoritama kvantnog računanja. Ove najave ukazuju na značajan tehnološki i komercijalni napredak u kvantnom računanju te na promjenu dinamike u industriji kvantnog računarstva.

U naredna tri mjeseca Honeywell planira na tržište izbaciti najsnažniji kvantni računar na svijetu u pogledu kvantne zapremine, mjere kvantne sposobnosti koja nadilazi broj qubita. Kvantna zapremina mjeri sposobnost računanja, ukazujući na relativnu složenost problema koji se može riješiti kvantnim računarom. Kada izađe na tržište, Honeywellov kvantni računar imat će kvantnu zapreminu od najmanje 64, dvostruko veću od alternative u industriji.

Kompanija je u objavljenom naučnom radu predstavila svoju arhitekturu uređaja s kvantnim nabojem (quantum charge coupled device – QCCD), koja je veliki tehnički iskorak u ubrzavanju kvantnog računanja. Također je objavila da je na putu da do 2025. svake godine povećava kvantni obim svog računara za jedan red veličine.

Kako kažu, ovo otkriće kvantne zapremine rezultat je Honeywellovog rješenja koje ima najkvalitetnije, potpuno povezane qubite s najnižim stopama grešaka. “Izgradnja kvantnih računara sposobnih da rješavaju dublje, složenije probleme nije samo stvar jednostavnog povećanja broja qubita”, rekao je Paul Smith-Goodson, analitičar za kvantno računanje u kompaniji Moor Insights & Strategy. “Kvantna zapremina je moćan alat koji bi i druge kompanije koje se bave kvantnim računanjem trebale koristiti kao interni alat za upoređivanje.”

Predsjednik Uprave Honeywella i glavni izvršni direktor Darius Adamczyk rekao je da bi kompanije trebale odmah krenuti u definiranje strategije kojom će ublažiti ili utjecati na brojne poslovne promjene koje će vjerovatno biti rezultat nove tehnologije kvantnog računanja.

“Kvantno računanje omogućit će nam rješavanje složenih naučnih i poslovnih izazova te napredak u računskoj snazi, smanjenju operativnih troškova i povećanju brzine”, rekao je Adamczyk. “Hemijske kompanije istraživat će nove molekularne strukture. Transportne firme će optimizirati logistiku. Finansijskim institucijama trebat će brže i preciznije softverske aplikacije. Farmaceutska preduzeća će ubrzati otkriće novih lijekova. Honeywell nastoji utjecati na razvoj kvantnog računanja i omogućiti našim kupcima da osjete benefite od ove moćne nove tehnologije.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *