Regija

Termalne kamere na aerodromima u Tuzli i Sarajevu radi izolacije putnika s povišenom temperaturom

Usljed pandemije korona virusa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i Međunarodnom aerodromu u Tuzli, koji je ostao bez većine letova nakon što je WizzAir ugasio linije, angažovani su dodatni sanitarni inspektori kako bi putnici što brže i efikasnije prošli obaveznu sanitarnu kontrolu.

U funkciji su i termalne kamere, koje omogućavaju detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, te je osiguran aerodromski prostor za privremenu izolaciju osoba s povišenom temperaturom do dolaska epidemiologa i ljekara. Pored ova dva aerodroma, u kratkom periodu planirano je i opremanje tri najfrekventnija granična prijelaza termalnim kamerama.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da su svi putnici koji ulaze u BiH dužni popuniti sanitarni upitnik te dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze i zdravstvenom stanju te da je, na prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva, donesena odluka da svi građani Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju od 14 dana. 

Apeluju na putnike kojima su izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravaju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225 Krivičnog zakona FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do godine zatvora. Također, davanje lažnih podataka je krivično djelo propisano članom 348 Krivičnog zakona FBiH, za što je propisana kazna do tri godine zatvora.

Građani se mole da sve uočene nepravilnosti prijave FUZIP-u na: +387 33 22 66 44 ili info@fuzip.gov.ba

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *