Svijet

Huawei podnio drugu tužbu protiv američke vlade

Kineski tehnološki gigant Huawei prošle je sedmice podnio drugu tužbu protiv američkog Federalnog saveznog odbora za komunikacije (FCC), uzvraćajući udarac nakon što im je otežano poslovanje s američkim kompanijama.

FCC je u novembru donio odluku o zabrani američkim telekomunikacijskim kompanijama da koriste federalne zajmove za nabavku Huaweijeve i ZTE-ove opreme, koja, tvrde, predstavlja sigurnosni rizik, izvještava The New York Times.

Tužba je uslijedila nakon što je Huawei stavljen na crnu listu Ministarstva trgovine, čime je gotovo onemogućena prodaja Huaweijevih proizvoda američkim firmama i obratno. Iako je Ministarstvo počelo izdavati dozvole pojedinim kompanijama da prodaju tehnološku opremu Huaweiju, mnoge ipak to neće moći sve dok je kineski proizvođač na toj listi.

Huawei je prvu tužbu podnio u junu protiv Ministarstva trgovine zbog odluke o zabrani rada američkim firmama s kineskim proizvođačem, koji je bio veliki poslovni partner nekoliko kompanija u industriji sigurnosti.

Iako Verizon i AT&T godinama nisu koristili Huaweijeve čipove i ostalu opremu, manji telekomi su se oslanjali na kinesku tehnologiju i stoga su u problemima da pređu na neku drugu.

„Federalni savezni odbor za komunikacije tvrdi da je Huawei sigurnosna prijetnja, ali njihov predsjednik Ajit Pai nije ponudio nikakve dokaze“, rekao je šef pravne službe Huaweija Song Liuping, prenosi The Times. Dodao je da „firme širom ruralne Amerike – od malih gradova u Montani, Kentuckyju, do farmera u Wyomingu – biraju Huawei zato što cijene kvalitet i integritet njihove opreme“.

Uprkos preprekama, Huaweijevo poslovanje i dalje je prilično stabilno, navodi The Times.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *