Pametni domovi Stambena sigurnost

Eccos Smart City Enablement Platform

Tvrtka Eccos razvila je sveobuhvatno rješenje za digitalizaciju gradova, koje omogućuje optimalno korištenje postojećih resursa, brigu za okoliš, pristup personaliziranim informacijama svim korisnicima usluga te podizanje razine javne sigurnosti
Piše: Vesna Podgajski, Odjel razvoja, Eccos inženjering
E-mail: Vesna.Podgajski@eccos.com.hr

Koncept pametnog grada omogućuje gradskim upravama da gradom upravljaju na nov, pametniji način uporabom digitalnih tehnologija i uz bolje razumijevanje potreba svojih građana i turista. To podrazumijeva optimalno korištenje postojećih resursa te pristup personaliziranim informacijama svim korisnicima usluga. Kako bi se gradovima olakšala primjena pametnih rješenja, Eccos je razvio programsku platformu Smart City Enablement Platform (ESCEP). Ona povezuje sudionike procesa pametnog grada, služi za neograničenu razmjenu podataka iz različitih povezanih sustava te pruža univerzalno sučelje za programska i strojna rješenja raznih proizvođača koje koristi gradska uprava, ali i drugi sudionici procesa u svakodnevnom funkcioniranju grada.

Zasebni moduli
Aplikativno se rješenje sastoji od modula koji se mogu zasebno aktivirati, ali i prilagoditi već postojećim sustavima, ovisno o potrebi klijenta. Svrha IoT i nadzornog modula jest da se postavljanjem senzora po gradu (za zagađenje zraka i prometna zagušenja, videokamere itd.) i metodama strojnog učenja (AI) optimizira gradski promet. Podaci prikupljeni s različitih senzora te, naprimjer, društvenih mreža pomažu gradskim upravama u boljem razumijevanju kretanja vozila i pješaka u gradu, a time i kvalitetnijem upravljanju prometom (npr. usmjeravanje prometa na područja s manjom gužvom). Razvijeni servisni modul obavještava građane i korisnike usluga različitim kanalima o svim potrebnim informacijama o funkcioniranju grada. Razinu cjelokupne sigurnosti podiže modul zaštite i sigurnosti koji omogućuje povezivanje sustava tehničke zaštite, kojima upravljaju i drugi subjekti osim gradske uprave. Moduli za otvorena i zatvorena parkirališta pružaju informacije o njihovoj zauzetosti te se korisnika može putem mobitela usmjeriti do slobodnog mjesta najbržim putem. Povrh toga, s parkirališta se mogu dobiti precizni podaci o zauzetosti npr. invalidskog mjesta, stanju punionica za električne automobile itd. Modul prodajnih kanala povezuje sustave prodaje i naplate različitih usluga korištenjem raznih naprednih tehnologija, a provođenje financijskih transakcija kroz integrirane kanale prodaje pruža jednostavno praćenje poslovanja te prihvat i prijenos potrebnih podataka prema trećim sustavima. Jedna od ključnih funkcionalnosti platforme je snažan izvještajni sustav. Omogućeno je kreiranje i prikaz različitih vrsta izvještaja u skladu s potrebama i pravima pojedine službe koja koristi sustav, odnosno pojedinog korisnika.

Uspješna primjena
Osim operativnih i servisnih izvještaja koji olakšavaju upravljanje različitim sustavima integriranima na platformi ESCEP, moguće je izraditi i različite financijske izvještaje. Do danas je ova platforma implementirana u raznim tvrtkama, a najviše za upravljanje parkiralištima. Tvrtke u Zagrebu, Poreču, Cavtatu itd. već koriste ESCEP na svoju dobrobit te na zadovoljstvo svih korisnika gradskih usluga. Pametna rješenja, osim što olakšavaju upravljanje postojećom gradskom infrastrukturom i uslugama, omogućuju i preinake koncepta pametnog grada u budućnosti u skladu s potrebama građana, pa ne sumnjamo u brz rast broja korisnika ove platforme u budućnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *